Zdravie

Toto sú mýty o ekzéme, ktorým ste doteraz verili

"Strava nie je na vine, sprchovať sa môžete každý deň a cvičenie stav nezhoršuje. Tieto a ďalšie mýty sa podarilo vyvrátiť. "

Zuzana Lobotková, 18. septembra 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Dlhodobý stav s ekzémom spôsobuje svrbenie, sčervenanie kože, vznik suchých a popraskaných miest. Až päť percent detí a desať percent dospelých na celom svete trpí ekzémom. Okrem lekárskych odporúčaní však mnoho z nich verí aj rôznym mýtom, ktoré ich obmedzujú.

Dematológ Adam Friedmann tvrdí, že existuje mnoho mýtov okolo ekzémov, pričom niektoré môžu váš stav dokonca zhoršiť. Napríklad, ak rodičia veria, že ekzém ich dieťaťa je spôsobený stravou, obmedzia ho na sacharidy alebo iné živiny. Zmeny v jedálničku však môžu ešte viac oslabiť imunitný systém, čím sa stav zhoršuje. Doktor Friedmann pre dailymail.co.uk uviedol, ktoré mýty nie sú pravdivé.

MÝTUS: Strava je príčinou ekzému


Mnoho ľudí príde do ordinácií dermatológov s ekzémom a mylnou predstavou, ako by sa mal liečiť. Najbežnejší mýtus je, že za toto ochorenie môže strava. Aj keď dieťa s potravinovou alergiou môže byť trochu citlivé, nie je to pôvodom ekzému. Existuje veľa spúšťacích mechanizmov a kľúčové je zistiť, ktoré to v konkrétnom prípade sú. Len tak možno stanoviť liečbu.

Len malý počet detí s ekzémom, väčšinou vo veku do troch rokov, potrebuje zmenu v potrave. Žiadne prehnané obmedzovanie však nepomôže. Najlepšie je mať zdravú, vyváženú stravu, pretože to bude má pozitívny vplyv na imunitný systém.

MÝTUS: Sprchovanie každý deň môže zhoršiť ekzém


Hygienu treba čo najviac zjednodušiť. Držte sa ďalej od parfumovaných mydiel a gélov. Radšej si vyberte hypoalergénne výrobkov bez vône. Extrémne zmeny teploty môžu mať tiež vplyv na stav ekzému, a teda vedú k zhoršeniu. Odporúča sa teda voda teplá, nie horúca.

Vyhýbajte sa mastným krémom, ktoré by mohli spôsobiť podráždenie kože. Lepšie je sa ihneď po kúpeli natrieť hydratačným krémom, aby ste v pokožke udržali potrebnú vlhkosť. Rozhodne zabudnite na parfumované vlhčené obrúsky. V súčasnosti je výber kozmetiky bohatý, a tak si určite vyberiete tie pravé produkty.

MÝTUS: Bazén nie je pre vás


Zdravý a aktívny životný štýl podporuje imunitný systém. Pravda je, že s plávaním treba byť opatrný. Chlór v bazénoch môže ekzém podráždiť. Ihneď po východe z bazéna sa treba dobre osprchovať a hydratovať pokožku, aby sa chlór nedostal do hlbších vrstiev kože.

MÝTUS: Vyhnite sa cvičeniu


Potenie počas cvičenia môže ekzém dočasne zhoršiť. Opäť platí, že kľúčom je byť pripravený. Riziko podráždenia znížite tým, že sa budete hydratovať pred aj po cvičení. To znamená veľa vody. Okrem toho je pre vás vhodné voľnejšie bavlnené oblečenie bez syntetiky. Vyhnúť sa treba teplej sprche po cvičení, pretože by mohla byť spúšťačom svrbenia.

MÝTUS: Steroidy trvalo poškodenia kožu


Topické steroidy sú cenným nástrojom pri liečbe alebo kontrole ekzému. Môžu znížiť začervenanie a zápal, vďaka čomu bude pokožka menej svrbieť a bolieť, čo dáva šancu na uzdravenie. Problémy vznikajú, keď sú steroidy zneužité - ak sú inštrukcie na liečbu správne dodržiavané, môže sa koža správne obnoviť a ekzém sa bude dať oveľa jednoduchšie znášať.

ODPORÚČAME AJ:
Aké staré je vaše srdce? Varujeme, nemá toľko rokov ako vy
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci

Komentáre