Zdravie
Rozmrazujete mäso v stojatej vode pri izbovej teplote? Nerobte to
Webmagazin.sk/TASR, 10. januára 2015 10:00Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Rozmrazovať mäso v stojatej vode alebo pri izbovej teplote predstavuje podľa hygienikov zdravotné riziko, pretože sa v ňom môžu premnožiť mikroorganizmy. Mäso môžu kontaminovať. "Napríklad salmonelou, Campylobacterom alebo črevnými baktériami," informovala TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.
Ľudia v domácnostiach by s mäsom mali podľa nej manipulovať rovnako ako pracovníci v stravovacích zariadeniach. "Tam z hľadiska zachovania zdravotnej neškodnosti platí, že mäso možno rozmrazovať buď v rozmrazovačoch alebo v chladničke pri teplote najviac štyri stupne Celzia," povedala. V stojatej vode či izbovej teplote to stravovacím zariadeniam zakazuje vyhláška.
Ilustračné foto. Foto: TASR
Ak spotrebiteľ pripravuje čerstvé mäso, tiež by sa mal vyhnúť stojatej vode a opláchnuť by ho mal pod studenou tečúcou vodou.
ODPORÚČAME AJ:
Mýty a fakty o potravinách: Škodí nám pečivo, mlieko a margarín?
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Rýchla pomoc pri preplnenom žalúdku: Prechádzka a čaj
Päť škodlivých návykov, ktorých by ste sa mali v roku 2015 zbaviť
PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia