Zdravie

PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia

"V hraničných situáciách ľudia robia absurdné veci."

Zuzana Onufer, 27. decembra 2014 12:00
Na snímke z 17. mája 2013 osemdesiatročný japonský lyžiar Júičiró Miura (vpravo) a jeho syn Juičiro počas zdolania najvyššej hory sveta Mount Everestu. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


V prípade smrteľných podchladení vyšetrovatelia často nájdu ľudí úplne nahých. Krátko pred smrťou si človek vyzlečie všetky svoje šaty, pretože má pocit, že horí, pritom naopak mrzne. Z tohto dôvodu sa policajti často domnievajú, že ide o násilný trestný čin. Prečo sa tak deje? Vysvetlenie prinášajú vedci M.A. Rothschild a V. Schneider pre časopis International Journal of Legal Medicine.

Mrznem, ale mám pocit, že horím


Dôvodom tohto paradoxného správania je pravdepodobne ochrnutie nervov v stenách ciev, čo vedie k rozšíreniu ciev (vazodilatácii). To dodáva človeku pocit tepla. Ďalšie teórie hovoria o tom, že pri hypotermii, čo je vlastne pokles telesnej teploty pod 35 stupňov Celzia, dochádza k ochrnutiu vazomotorického centra (riadi činnosť ciev), čo vedie k pocitu, že naša telesná teplota je vyššia, než v skutočnosti je. Reakciu človeka je potom jeho vyzlečenie.

Pozor, to nie je všetko. Podchladený človek začne robiť aj ďalšie absurdné veci. Potom, čo sa vyzlečie, sa snaží vliezť do malého uzavretého priestoru. Často sa takýto ľudia nájdu nahí a schúlení napríklad v skrini alebo pod posteľou. Rothschild a Schneider to nazývajú Terminal Burrowing Behavior.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


„V 20% našich prípadov úmrtí v dôsledku podchladenia sa našli telá v pozícii, ktorá spočiatku vyvolala podozrenie z pokusu skryť telo. Ale po všetkých našich, ako aj policajných vyšetreniach sme dospeli k záveru, že žiadna iná osoba sa na smrti daného človeka nepodieľala,“ tvrdia vedci. Podivné pozície, v ktorých boli nájdené telá boli výsledkom konečného hrabivého reflexu, ako možno voľne preložiť Terminal Burrowing Behavior.

Musím sa dostať do bezpečného úkrytu


Objav pozície vždy pôsobil dojmom ochranného brlohu alebo jaskyne. Akoby sa umierajúci snažil s vypätím všetkých síl dostať do bezpečného úkrytu. Preto sa telá našli pod posteľou, v skrini alebo v polici. Oblečenie bolo rozhádzané po zemi, väčšinou v prednej časti konečnej pozície obete podchladenia. Niekedy kúsky oblečenia tvorili akúsi cestičku vedúcu práve k skrýši.

V každom prípade možno konštatovať, že absurdné vyzliekanie sa dialo ešte pred tým, ako si umierajúci hľadal úkryt. Dokazujú to aj odreniny na kolenách a lakťoch, ktoré boli spôsobené plazením alebo štvornožkovaním sa nahého človeka po podlahe v snahe rýchlo sa niekam ukryť. Nenašli sa totiž mechanické poškodenia nájdeného odevu.

ODPORÚČAME AJ:
Desať tipov pre bezpečnú zimnú dovolenku
Toto je sedem divov lyžiarskeho sveta. Vedeli ste o nich?
Darčeky nenosí len Ježiško a Santa Claus, ale aj rôzne príšery
Absurdné sexuálne zákony v USA: V chladničke to nerobte
Šesť jednoduchých spôsobov ako zvýšiť svoju produktivitu

Komentáre