Zdravie

Prehliadka u očného, až pri príznakoch zeleného zákalu?

"Idete na prehliadku k očnému, až keď pociťujete príznaky zeleného zákalu? Môže byť neskoro."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 24. februára 2021 8:51
Idete na prehliadku k očnému, až keď pociťujete príznaky zeleného zákalu? Môže byť neskoro Foto: Shutterstock
Ak aj vy patríte medzi tých ľudí, ktorí zanedbávajú preventívne prehliadky u očného lekára, mali by ste spozornieť. Obzvlášť, ak ste vo veku nad 40 rokov. Zelený zákal, odborne glaukóm (lat. Glaucoma) sa vo vašich očiach môže v prvotných štádiách vyvíjať bez toho, aby ste pociťovali akékoľvek príznaky. Čím neskoršie sa začne liečiť, tým náročnejšia je liečba.

Poškodený zrakový nerv nie je možné vyliečiť
Je potrebné si uvedomiť, že zelený zákal označuje súbor ochorení, ktoré spôsobujú poškodenie zrakového nervu. Ten je zodpovedný za prenos vizuálnych obrazov do mozgu a degenerované či odumreté zrakové nervové tkanivo nie je možné zachrániť ani obnoviť. V prípade neliečenia dochádza k čiastočnej alebo úplnej strate zraku. Po šedom zákale je glaukóm druhým najčastejším očným ochorením zapríčiňujúcim slepotu. Nakoľko sa môže roky vyvíjať bez akýchkoľvek príznakov, pravidelné vyšetrenia u očného lekára by mali byť samozrejmosťou.

Vek je hlavným rizikovým faktorom pre vznik glaukómu
Oko, podobne ako iné orgány v ľudskom tele, prirodzene starne a mení či stráca niektoré zo svojich vlastností a funkcií. Častejšie by preto mali preventívne prehliadky absolvovať ľudia od 40. roku života. Práve vtedy sa začínajú výraznejšie prejavovať niektoré očné choroby, okrem glaukómu napríklad aj presbyopia. A pri všetkých platí, že čím skôr sa problém identifikuje, tým jednoduchšie je možné ho riešiť.

Najčastejšou príčinou vzniku zeleného zákalu je zvýšený vnútroočný tlak. Ten spôsobuje vnútroočný mok, ktorý sa začína hromadiť, pretože sa postupne upcháva tzv. Schlemmov kanál a mok nemôže dostatočne odtekať. Čím viac je sťažený odtok moku, tým rýchlejšie sa v oku hromadí. Tým vyvoláva čoraz silnejší vnútroočný tlak, ktorý pôsobí na citlivé zrakové nervy, čím dochádza k ich postupnému poškodzovaniu.

Medzi ďalšie rizikové faktory možno zaradiť:
- dedičnosť
- vysoká krátkozrakosť
- opakujúce sa zápaly oka
- úrazy oka
- veľmi nízky tlak
- syndróm studených nôh
- celkové ochorenia – cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia
- migréna
- dlhodobé užívanie kortikoidov
- fajčenie

Zelený zákal – príznaky nepodceňujte
Ako sme už spomínali, vývin glaukómu môže byť v prvých fázach bezpríznakový a odhaliť ho môže len kompletné očné vyšetrenie. Pre neskoršie fázy sú typické najmä nasledovné príznaky:
- výpadky v zornom poli, ktoré sa postupne zintenzívňujú
- strata periférneho videnia
- náhla, dočasná, strata zraku označovaná ako glaukómový záchvat
- zahmlené videnie
- svetloplachosť
- bolesti hlavy najmä v oblasti očí, nevoľnosť
- strata vizuálnej ostrosti


Liečbu glaukómu stanoví lekár podľa jeho formy
zelený zákal má tri základné formy – primárny, sekundárny a vrodený. Pri primárnom glaukóme ďalej rozlišujeme glaukóm s otvoreným a uzavretým uhlom.

Primárny glaukóm s otvoreným uhlom sa vyvíja dlhodobo a príznaky zväčša pacient registruje až keď je poškodená určitá časť zrakového nervu a keď sa mu začne zužovať zorné pole. Primárny glaukóm s uzavretým uhlom je nebezpečnejší v tom, že prichádza akútne bez varovania a je sprevádzaný silnými bolesťami hlavy, nevoľnosťou či zvracaním. Je nutný okamžitý lekársky zásah, inak hrozí rýchla strata zraku.

Liečba primárneho glaukómu je zameraná najmä na zníženie vnútroočného tlaku. Najskôr sa aplikujú očné kvapky a lieky. Ak sa nepodarí tlak znížiť, nasleduje SLK (selektívna laserová trabekuloplastika) – takmer bezbolestná operácia, počas ktorej dochádza pomocou laserových lúčov k modifikácii vybraných tkanív v oku, čím sa uvoľnia očné kanáliky a očný mok môže opäť ľahšie odtekať.

Sekundárny glaukóm vzniká ako súčasť iného ochorenia. Pri jeho liečbe sa lekári zameriavajú na liečbu primárneho ochorenia. Po odstránení primárneho problému sa vo väčšine prípadov vytratí aj glaukóm.

Komentáre