Zdravie

Päť tipov ako zvládnuť ekzém

"Svrbenie a pálenie ekzému dokáže riadne potrápiť. Tento problém trápi každé piate dieťa a každého dvanásteho dospelého. Tak prečo nevedieť ako ekzém zvládnuť?"

Zuzana Lobotková, 23. novembra 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
U niektorých sa rozvinie do prvých narodenín, u iných neskôr v živote. Tak či tak, znamená to komplikácie. S ekzémom vaša koža nedokáže produkovať dostatok esenciálnych olejov aby sa formovala prirodzená ochrana. Tento nedostatok výživy spôsobuje, že sa kožné bunky zmenšia, v podstate ako sušené ovocie.

V normálnom stave je vaša pokožka správne hydratovaná, pružná, kožné bunky k sebe doliehajú a tvoria ochrannú vrstvu. Scvrknutím sa tieto bunky medzi sebou vytvárajú medzery, čím sa pokožka vysušuje a praská, dostávajú sa do nej nečistoty, baktérie, vírusy a huby. Avšak, neexistuje len jeden spúšťač, a teda ani univerzálna forma liečby.

Ekzém je termín označujúci tri typy kožného ochorenia: atopická dermatitída (najviac chronické a dedené ochorenie), kontaktná dermatitída (reakcia na určitý materiál) a dyshidrotický ekzém (špecifický pre ruky a nohy). A hoci je dôležité liečiť príznaky ekzému, rovnako je dôležité sa snažiť zabrániť ich prepuknutiu.

Všetky tri typy ochorenia sa prejavujú svrbiacimi miestami na koži, ktoré sú podráždené, boľavé a začervenané, ale spôsobujú ich iné veci. Niektorí lekári odporúčajú krémy na báze steroidov ako jedinú možnosť. Iní odporúčajú zmenu stravy. Tu sú rady, ako si s ekzémom naozaj poradiť.

Ste v strese? Spoznajte spúšťače


Atopický ekzém je často dedičný a vyvíja sa popri iných diagnózach, ako je astma a senná nádcha. Avšak, väčšinou sú tu aj iné spúšťače, ktoré by ste mali vedieť zvládnuť. Líšia sa od človeka k človeku, tu sú tie najbežnejšie:

- infekcie: ekzémy sú zákerný cyklus, pretože keď už je raz koža narušená, je citlivá voči útokom baktérií. Keď sa človek s ekzémom poškriabe, spôsobí si ďalšie porušenia kože.

- alergie: veľa ľudí si myslí, že potravinové alergie spôsobujú ekzém. To je však skôr raritou. Alergie na veci, s ktorými prichádza vaša koža do kontaktu, sú bežné spúšťače kožných prejavov.

- narušená koža: veľa produktov, ktoré ľudia používajú, je neprírodných a koža si na ne nevytvorila ochrannú vrstvu. Časté používanie čistiacich prostriedkov dokáže narušiť prirodzenú bariéru kože.

- emočný stres: jednoznačne existuje spojenie medzi stresom a vypuknutím ekzému. A ten je zase spúšťačom stresových reakcií v tele, keďže narúša sebavedomie.

Nezanedbávajte kontroly


Pravidelné konzultácie s vaším lekárom a lekárnikom sú pri liečbe ekzému kľúčové. Mali by dobre poznať vaše symptómy a rozsah potrebnej liečby. Rovnako treba vedieť, čo na vašu kožu funguje. K dispozícii je veľa spôsobov liečby a odborníci by vám mali vedieť poradiť ten, ktorý je pre vás najvhodnejší.

Vytypujte si výrobky



Koža je pri ekzéme narušená, a teda náchylná na infekcie, alergény a baktérie, ktoré môžu spôsobiť zápaly. A najlepšia pomoc? Správne kozmetické výrobky. Emolienty aplikované na kožu redukujú stratu vody a pokrývajú kožu ochranným filmom. Ideálne by mali byť bez látok spôsobujúcich zápaly a bez arómy, ktorá tiež dokáže podráždiť kožu. Ak na ekzém používate steroidné krémy, je potrebné ich užívať, kým nie je koža úplne zahojená. Samozrejme podľa odporúčaní lekára.

Prevencia ako forma liečby


Hoci je dôležité zaoberať sa prejavmi ekzému, rovnako dôležité je nájsť si energiu na ich odstránenie. Aby ste si boli istý, že vaša kožná bariéra nebude narušená, treba užívať špeciálne pleťové prípravky aj v prípade, že na sebe nevidíte kožné prejavy. Treba si vytvoriť ochrannú vrstvu. Vaša koža je najviac hydratovaná po umytí, a práve vtedy treba aplikovať túto kozmetiku, aby ste ju mali naďalej vláčnu. To znamená dennodenné používanie účinnej pleťovej kozmetiky.

Neignorujte príznaky


Červená svrbiaca pokožka môže znamenať, že prirodzená bariéra pokožky je narušená. A ekzém svrbí najviac spomedzi svrbivých diagnóz. Ekzém dokáže byť neuveriteľne nepohodlný, rušivý, nepríjemný, bráni vám v spánku a koncentrácii, čo môže vyústiť v problémy v pracovnom živote. Je to vlastne začarovaný kruh. Spúšťače môžu za ekzém, ekzém štartuje dané spúšťače. Neignorujte teda problémy, pretože sa ich len tak nezbavíte.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ľudia žijú o 10 rokov dlhšie ako kedykoľvek predtým
Odborníci odhalili bizarné skutočnosti o našom spánku
Chrípka je vážne ochorenie, ľudia ju však podceňujú
Boj s hladom? Rastlinné proteíny vyhrávajú nad živočíšnymi

Komentáre