Zdravie

Odborníčka: Osteoporóza sa týka aj detí, dôležitý je aj pohyb

"Ak sú opakované zlomeniny alebo zlomeniny dlhých kostí, ktoré nie sú vysvetliteľné nejakým úrazom, také dieťa určite patrí do rúk lekára, ktorý sa zaoberá aj kostným zdravím."

TASR, 19. októbra 2019 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Osteoporóza sa týka aj detí. Až 90 percent budovania kostného tkaniva a kostry totiž prebieha v detskom veku a adolescencii. Rodičia by preto mali dbať na správnu výživu s dostatkom vápnika, fosforu a vitamínu D a pohyb. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedla prednostka Detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb Bratislava Ľudmila Podracká.

"To, aký základ kostnej hmoty v detskom veku získate, to si nesiete aj do dospelosti," vysvetlila Podracká. Vyzvala preto rodičov, aby nepodliehali rôznym diétam a trendom v stravovaní, ktoré ukracujú deti o dôležité vitamíny a minerálne látky. Vplyv vonkajších faktorov je podľa nej 20 až 40 percent.

Osteoporóza sa môže prejaviť už v detstve. "Ak sú opakované zlomeniny alebo zlomeniny dlhých kostí, ktoré nie sú vysvetliteľné nejakým úrazom, také dieťa určite patrí do rúk lekára, ktorý sa zaoberá aj kostným zdravím," upozornila.

Osteoporóza sa u detí najčastejšie spája s inou chorobou. Vyskytnúť sa môže napríklad pri Crohnovej chorobe, anorexii či onkologických ochoreniach.

Najpoužívanejšou metódou na meranie kostnej hustoty (denzity) je denzitometria. Ide o krátke vyšetrenie, výhodami je neinvazívnosť a nízka radiačná dávka.

Osteoporóza sa prejavuje úbytkom kostnej hmoty, čím narúša štruktúru kostí a tie sa stávajú krehkejšie. Dochádza preto k častým zlomeninám. Postihuje prevažne starších ľudí, vyskytnúť sa však môže v akomkoľvek veku. Samotné ochorenie nebolí, preto ju často nazývajú aj "tichý zlodej kostí".

Komentáre