Zdravie

Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola

"Životný štýl alebo genetická predispozícia. Väčšina ľudí sa zhodne, že ide o najbežnejšie príčiny vzniku rakovinových ochorení. Mýlia sa. Pri väčšine prípadov sa ochorenie nedá predvídať. "

Zuzana Lobotková, 7. januára 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR


Smola. Nie životný štýl, nesprávne zostavený jedálniček alebo dedičnosť. Vážna diagnóza sa môže vo vašom živote objaviť, lebo máte prosto smolu. U dvoch z troch obetí rakoviny ide o náhodné chyby v génoch, nie o chybné životné rozhodnutia alebo diagnózy ich rodičov.

Zmena štatistík


V minulosti sa odborníci domnievali, že 30 až 40 percentám prípadov rakoviny by sa dalo vyhnúť vďaka lepšiemu životnému štýlu. Teraz však vedci vyčíslili počet neodhadnuteľných prípadov. Pozreli sa na náhodné mutácie v DNA, ku ktorým dochádza počas delenia buniek. Ak sa takéto mutácie nahromadia, je tu vyššie riziko vzniku rakovinového ochorenia.
Boj s rakovinou prehral aj známy herec Patrick Schwayze. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Profesor Bert Vogelstein z Johns Hopkins University School of Medicine v USA pre dailymail.co.uk povedal: „Dlhý život bez rakoviny u ľudí vystavených rakovinotvorným látkam, ako je tabak, sa často pripočítava ich „dobrým génom“, ale pravdou je, že väčšina z nich mala prosto šťastie.“ Hoci životný štýl prispieva k spomínanej smole. V prípade niektorých druhov rakoviny je však práve životný štýl nápomocný pri skorom odhalení choroby, a teda zvyšuje šancu na úspešnú liečbu.

Najväčším rizikovým faktorom pre ochorenie je proces starnutia. Bunky majú viac času deliť sa a priniesť nebezpečné chyby DNA. Napríklad tkanivo hrubého má štyrikrát viac divízií kmeňových buniek ako tkanivo tenkého čreva. Takže aj rakovina hrubého čreva je oveľa rozšírenejšia, než rakovina tenkého čreva.

Chorobu treba hlavne odhaliť


Spoluautor štúdie doktor Cristian Tomasetti sa zase vyjadril: „Ak dve tretiny výskytu rakoviny možno vysvetliť náhodnými mutáciám DNA, ktoré sa vyskytujú pri delení kmeňových buniek, to mení pohľad na požadované zmeny životného štýlu. Pri prevencii niektorých druhov ochorenia to nemusí byť tak účinné ako v iných prípadoch. Mali by sme sa skôr zamerať na hľadanie spôsobov odhaľovania rakoviny v čo najskoršom štádiu, keď je ochorenie liečiteľné.“
Verejno-prospešnú finančnú zbierku Deň narcisov po celom Slovensku organizuje Liga proti rakovine. Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Odborníci tvrdia, že vyhýbanie sa fajčeniu, alkoholu, udržiavanie zdravej hmotnosti, ochrana pred slnkom a dostatok pohybu sú prevenciou pred niektorými druhmi ochorenia. V novom výskume však odhalili 31 druhov tkaniva, v ktorom dochádza k deleniu kmeňových buniek. V mnohých z nich často vzniká rakovina.

Čím častejšie sa bunky delia, tým je pravdepodobnejšie, že dôjde k chybám v genetickom kóde, a teda k rozvoju rakovinového ochorenia. Profesor Vogelstein povedal: „Všetky druhy rakoviny sú spôsobené kombináciou smoly, životného štýlu a dedičnosti. My sme vytvorili model, ktorý môže pomôcť vyčísliť, koľko z týchto troch faktorov prispieva k rozvoju rakoviny."

Tieto nádorové ochorenie môžete dostať, keď máte jednoducho smolu:


- mozgový nádor
- nádory na tvári a krku
- rakovina štítnej žľazy
- rakovina pažeráka
- rakovina pľúc
- rakovina kostí
- rakovina pečene
- rakovina pankreasu
- rakovina kože (kdekoľvek na tele)
- rakovina vaječníkov
- rakovina semenníkov


ODPORÚČAME AJ:
Prevencia pred chrípkou: Doprajte si každý deň objatie
BUDEM MAMOU: Oznámila som v práci, že som tehotná. Aká bola reakcia?
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Rýchla pomoc pri preplnenom žalúdku: Prechádzka a čaj
Päť škodlivých návykov, ktorých by ste sa mali v roku 2015 zbaviť

Komentáre