Zdravie

Prevencia pred chrípkou: Doprajte si každý deň objatie

"Možno si myslíte, že chrípke sa vyhnete vďaka minimálnemu kontaktu s inými ľuďmi. Opak je však pravdou. "

Zuzana Lobotková, 5. januára 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Chrípková sezóna ešte poriadne nezačala, no mnohí sa snažia vybudovať si obranu už teraz. Dopujú svoje telo vitamínmi, alebo sa snažia vyhýbať telesnému kontaktu s inými ľuďmi. Ale práve objatie môže poslúžiť ako istá forma očkovania.

Vedci z Carnegie Mellon University mali tušenie, že objatie slúži ako prejav pozitívnych pocitov, ale aj ako podpora imunitného systému, či rovno tvrdý úder chrípke. Budovanie sociálnych väzieb môže ľudí ochrániť pred stresom, úzkosťou a depresiami. Pravdou však je, že vás obráni aj pred telesnými chorobami.

Objímajte sa


V štúdii si vedci zavolali štyristo ľudí a sledovali ich úroveň sociálnej podpory. Pýtali sa ich, či už v ten deň niekoho objali, alebo sa dostali s niekým do konfliktu. Následne im podali nosové kvapky obsahujúce nachladnutie alebo chrípku, a umiestnili ich na týždeň do karantény.

Aj keď bol každý z nich vystavený infekcie spôsobujúcim kvapkám, ochorenie sa vyvinulo u 78 percent účastníkov a 31 percent naozaj ochorelo. To znamená, že sa u nich objavili príznaky choroby. Táto nešťastná tretina, pre ktorú objatia neboli dostatočne zdravotne prospešné, aspoň zažili prejav náklonnosti, čím objatie nepochybne je.

„Je tu veľa dôkazov, ktoré naznačujú, že dotyk môže byť skutočne efektívny pri ochrane ľudí pred stresormi,“ vysvetlil profesor psychológie Sheldon Cohen, ktorý štúdiu viedol. A koľko objatí denne potrebujete? „Vyzerá to tak, že jedno objatie denne by mohlo byť dosť,“ určil mieru Cohen pre time.com.

ODPORÚČAME AJ:
Nosíte počas tehotenstva make-up? Ohrozujete IQ svojho dieťaťa
BUDEM MAMOU: Je viacero dôvodov, prečo tehotný nemôže byť muž
Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví
PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia
Mýty a fakty o potravinách: Škodí nám pečivo, mlieko a margarín?

Komentáre