Zdravie
Mohla by vás čokoláda ochrániť pred rakovinou pankreasu?
Zuzana Lobotková, 15. januára 2016 10:00Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Látky v horkej čokoláde by teda mohli byť viac než len liečivé – mohli by byť skutočným prínosom pre zdravie človeka. Vedci z Indiana University odporúčajú ľuďom potraviny bohaté na horčík, ak chcú odraziť nebezpečné ochorenie. Spoluautor štúdie doktor Ka He povedal: „Rakovina pankreasu je naozaj jedinečná a odlišná od iných druhov rakoviny. Miera prežitia je naozaj nízka, takže prevencia a identifikácia rizikových faktorov sú veľmi dôležité.“ A naozaj, hoci sa výskyt ochorenia výrazne nemení, každoročne sa zvyšuje úmrtnosť týchto pacientov.
Orechy a listová zelenina
Príjem horčíka je nepriamo spojený s rizikom diabetu. A práve cukrovka je rizikovým faktorom rakoviny pankreasu. Tím vedcov sa teda podujal preskúmať dáta o životnom štýle a stravovaní. Analyzovali dáta viac než 66 000 mužov a žien vo veku medzi 50 až 76 rokov. Zamerali sa na priame spojenie medzi horčíkom a rakovinou pankreasu.
Snažili sa zistiť, či vek, pohlavie, BMI, užívanie liekov a príjem horčíka hrajú úlohu. Zo sledovaných ľudí malo 151 rakovinu pankreasu. Zistili, že každé zníženie príjmu horčíka o 100 miligramov za deň bolo spojené so zvýšením výskytu rakoviny o 24 percent. Priniesli aj poznatok, že účinky horčíka nie sú ovplyvnené vekom, pohlavím, indexom telesnej hmotnosti alebo užívaním liekov.
Pozitívnym poznatkom však bolo, že horčíkové doplnky stravy alebo horčík v potrave hrajú pri diagnóze akou je rakovina pankreasu dôležitú úlohu. Je prospešný pri prevencii. A hoci je potrebný ďalší výskum, ľudia by sa mali snažiť dodržiavať odporúčaný denný príjem v strave, ako je tmavá listová zelenina alebo orechy.
Zdroj: dailymail.co.uk
ODPORÚČAME AJ:
Prečo máme pri alkohole väčšiu chuť na jedlo?
Muži a ženy chudnú inak: Kto má cvičiť pred jedlom a kto po ňom?
Pripravte sa na nachladnutie a chrípkovú sezónu
Chrípková sezóna začína: Vieme, ako sa jej vyhnúť