Zdravie

Chrípková sezóna začína: Vieme, ako sa jej vyhnúť

"Každý rok je to tu. Nachladnutia, kašeľ, slabosť, chrípka. Veríte očkovaniu, vitamínom, alebo liekom? Skúste to najskôr naozaj preventívne."

Zuzana Lobotková, 14. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván
Okrem dobrého umývania rúk (s mydlom, aspoň po dobu 20 sekúnd) sú tu aj iné veci, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili riziko ochorenia. Doktorka Holly Phillipsová, internistka z New Yorku, pre time.com uviedla tieto tipy, ktoré vás majú pred chladom a nákazou uchrániť.

Na raňajky jogurt


Rovnaké živé kultúry, ktoré pomáhajú zmierniť zažívacie problémy, môžu pomôcť odvrátiť prechladnutie. Vedci už pred niekoľkými rokmi zistili, že ľudia, ktorí konzumujú probiotiká cez potravinové doplnky alebo fermentované potraviny, ako je jogurt či kefír, majú o 12 percent menej časté infekcie horných dýchacích ciest.

Skúste otvorené okno


Stráviť deň v dusnej miestnosti s niekým, kto je nachladnutý, zvyšuje riziko nakazenia sa. Stačí trochu čerstvého vzduchu, ktorý zabráni usádzaniu sa vírusových častíc.

Aj huby pomôžu


Nový výskum ponúkol dôkaz o schopnosti húb posilniť imunitný systém. Ľudia, ktorí jedli varené shiitake huby denne po dobu jedného mesiaca, vykazovali vyšší počet T buniek a menej zápalov v tele. A to naozaj znamená lepšie zdravie.

Preč od kýchania


Iste, budete nezdvorilý, ale byť „mimo dostrel“ kýchajúceho je dôležité. Doktorka Phillipsová sa vyjadrila: „Baktérie prepravované v časticiach kýchnutia môžu prekonať vzdialenosť aj niekoľkých metrov.“ Keď niekto vedľa vás začne kašľať alebo kýchať, ospravedlňte sa a radšej odíďte. Stačí povedať, že ľahko ochoriete.
Ilustračné foto Foto: screenshot youtube.com

Nedotýkajte sa pier


Rovnako by ste mohli oliznúť dvere na toalete. Ak sa vyvarujete dotykov vaše tváre, výrazne znížite riziko ochorenia. Na rukách sa nám totiž drží pomerne veľa baktérií. Ľahšie sa to ale povie ako uskutoční. Priemerný človek si položí ruku na ústa a nos viac ako trikrát za hodinu. Skúste sa zbaviť tohto zlozvyku.

Pravidelný spánok


Už sa stmieva pomerne skoro, tak to využite na dlhší oddych. Ľudia, ktorí spia menej ako sedem hodín za noc sú takmer trikrát náchylnejší k prechladnutiu ako ľudia, ktorí spia najmenej osem hodín.

Prečistite si nos


Cez toto chladné obdobie by ste si mohli osvojiť túto rutinu – vypláchnuť si noc teplou vodou so soľou, alebo soľným nosovým roztokom. Zbavíte sa tak vírusových častíc, ktoré ste vdýchli počas dňa, a to než sa zakorenia vo vašom systéme.

Zinok pomôže


Skúste zinok, akonáhle sa začnete cítiť pod psa. Zinok je minerál podstatný pre bunky imunitného systému. Ak ho budete užívať prvých 24 hodín od začiatku prechladnutia, dobu ochorenia výrazne skrátite. Skúste ampulky alebo potraviny bohaté na zinok. Táto látka navyše môže zvýšiť vaše libido, hojiť rany a zabrániť vzniku zápalov.

Prst na svoj hrudník


Na hrudi máte dôležitý akupresúrny bod. Je v polovici vašej hrudnej kosti, na úrovni tretieho rebra. Ak naň budete tlačiť asi minútu každých pár hodín, telo začne produkovať viac T-buniek, ktoré bojujú s patogénmi.

Pite


Tekutiny pomáhajú riediť hlieny, ktoré vaše telo produkuje, keď ste chorí. A redší hlien sa ľahšie dostane z vášho imunitného systému. Určite vypite aspoň dva litre vody alebo iných tekutín denne.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Skúste bazový extrakt


Sirup z týchto malých čiernych bobúľ sa už dlho používa ako ľudový liek na vírusové infekcie. V koncentrovanej forme ponúka určitú úľavu od zápchy, bolesti a prechladnutia. Štúdie naznačujú, že 15-mililitrová dávka extraktu z bazy čiernej užívaná štyrikrát denne môže znížiť krátke príznaky chrípky až o štyri dni.

Zázračné probiotiká


Výskum uskutočnený v roku 2012 porovnal dve skupiny vysokoškolákov, ktorí trpeli prechladnutím. Skupina, ktorá užívala probiotických doplnok s Lactobacillus rhamnosus sa zotavila o dva dni skôr a mala o 34 percent menej závažné príznaky. Probiotiká teda naozaj robia zázraky.

Zapnite zvlhčovač vzduchu


Suchý vnútorný vzduch stojí za bolesťou v krku a zlý kašeľ ešte zhorší. Zvlhčovače pomáhajú tieto príznaky zmierňovať dodaním vlhkosti vzduchu, ktorý dýchate s vlhkosťou.

Dajte si zelené kari


Je to pravda - chilli a ďalšie ohnivé korenia môže pomôcť pri odstránení upchatia nosových dutín. Bude vám síce tiecť z nosa, dokonca aj z očí, ale práve to vám uľaví. Veď už aj nosové spreje sa vyrábajú s látkami získanými zo štipľavých paprík.

Bylinky pomôžu


Skúste tento trik. Niekoľkokrát za deň si pridajte niekoľko kvapiek tymianu alebo eukalyptového oleja do vriacej vody, a potom dýchajte aromatické pary. Mentolová vôňa uvoľní dýchacie cesty. Navyše, antimikrobiálne častice v týchto esenciálnych olejoch ochránia sliznicu v nosovej dutine.

Necvičte


Počas choroby naozaj vládzete menej. A tak vám ani ľahké cvičenie, svižná chôdza či hodina jogy nepomôžu. Keď máte naozaj chrípku, vaše telo potrebuje všetky sily, aby útok vírusov odrazilo.

Slaná voda


Vaša mama mala pravdu, naozaj to funguje. Soľ pomáha zabiť patogény. A čo viac, kloktanie s roztokom soli (1/2 lyžičky soli v šálke horúcej vody) zmierni zápaly a uvoľní hlieny. Akoby ste spláchli baktérie.

Ohriať kuraciu polievku


Táto klasická strava pre chorých pôsobí na viacerých frontoch. Para uvoľňuje dýchacie cesty a slaný vývar môže upokojiť bolesť v krku. To však nie je všetko. Výskumy ukázali, že kuracie polievka má vlastnosti, ktoré spomaľujú rozhýbať biele krvinky, aby bojovali s infekciou.

Lyžica medu
Tekuté zlato, aj tak sa dá nazvať med. Sladký včelí nektár má antimikrobiálne účinky a jeho syrupovitou konzistencia obaľuje a upokojuje podráždené miesta v krku.
Stáčanie medu. Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Aj zmrzlina pomôže


Hrdlo máte tak boľavé, že vás bolí prehĺtať? Stavte na studenú liečbu. Mala by vám ponúknuť dočasnú úľavu a znecitlivenie oblasti.

Neležte


„Keď budete ležať na chrbte, hlien sa bude zhromažďovať v dutinách, čo môže viesť k sekundárnym infekciám alebo chronickej sinusitíde. Namiesto toho skúste odpočíva a spať v uhle 45 stupňov. Táto poloha pomôže krvi prúdiť smerom od hlavy, čo znižuje zápaly dutín a nosa,“ dodala posledný tip Phillipsová. Chrípka a nachladnutie by už nemali mať šancu.

ODPORÚČAME AJ:
Dajte stop vráskam vďaka paradajkovej pilulke
Cholesterol upcháva cievy, jeho hladinu odhalí prevencia
Prečo bolo jednoduchšie byť štíhly v roku 1980?
Nielen odtlačok prsta či jazyka, aj vaša bakteriálna aura je jedinečná

Komentáre