Zdravie

Prečo bolo jednoduchšie byť štíhly v roku 1980?

"Možno pri pohľade na staré fotky premýšľate, kde boli všetci ľudia s nadváhou. Pravdou je, že ich až toľko nebolo. Na príčine je strava a životný štýl."

Zuzana Lobotková, 9. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Dávali vám už rodičia prednášku o tom, akí boli vo vašom roku štíhli? Ide o nespravodlivé poznámky, keďže to mali jednoduchšie. Prieskum ukázal, že ľudia boli v roku 2008 o desať percent ťažší než v roku 1971, a to aj pri rovnakom kalorickom príjme. Čo je teda príčinou?

Existujú faktory, okrem príjmu kalórií a množstva cvičenia, ktoré sú príčinou nárastu hmotnosti u súčasných generácií. Profesorka Jennifer Kuková z York University v Toronte povedala, že zvýšená expozícia chemickým látkam a pesticídom, používanie antidepresív a zmeny v črevnej mikroflóre sú tri hlavné dôvody, prečo sú dnes ľudia ťažší aj napriek diétam.
Náročná cesta

Pesticídy a chemikálie v obaloch potravín môžu za zmenu našich hormónov, ktoré ovplyvňuje spôsob, akým telo priberá na váhe. Okrem toho od 70-tych rokov vzrástlo množstvo užívaných antidepresív, ktoré ovplyvňujú hladinu serotonínu, a teda môžu za priberanie. V každej časti sveta bola špecifická črevná mikroflóra, no aj tá sa za posledných 35 rokov výrazne zmenila.

Mäso a živočíšne výrobky obsahujú hormóny a antibiotiká, ktoré podporujú rast zvierat. Umelé sladidlá použité na aromatizáciu potravín taktiež zohrávajú úlohu, pretože súvisia s inzulínovou rezistenciou. Inzulín je hormón, ktorý štiepi cukor na energiu a v prípade, že telo sa naň stáva rezistentné, prebytok glukózy cirkuluje v krvnom obehu. Prebytok cukru v krvi putuje do pečene, kde sa mení na tuk.

„Musíte jesť ešte menej a cvičiť ešte viac, len aby ste dosiahli rovnakú váhu, ako mali vaši rodičia vo vašom veku,“ uviedla pre dailymail.co.uk Kuková. Ľudia s nadváhou sú odsudzovaní ako leniví a nenásytní. Udržanie váhy je však zložitejšie, než ideálny príjem a výdaj energie. Treba si dať dokopy všetky premenné, vrátane genetiky. Nakoniec, strava a životný štýl vám to ešte viac sťažujú.

ODPORÚČAME AJ:
Prečo ženy by mali piť pivo? Predsa kvôli zdraviu
Rakovina napáda aj ústnu dutinu, pripomínajú odborníci
Toto sú najlepšie spôsoby, ako prestať fajčiť
Chcete bojovať s rakovinou hrubého čreva? Stavte na brusnice
Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky

Komentáre