Zdravie

Chcete bojovať s rakovinou hrubého čreva? Stavte na brusnice

"Červené bobuľové ovocie je známe svojimi zdravotnými benefitmi. Vedeli ste však, že sú nápomocné aj pri rakovine hrubého čreva?"

Zuzana Lobotková, 30. septembra 2015 10:00
Foto: TASR/AP
Výskumníkom sa podarilo z brusníc vygenerovať tri rôzne druhy prášku. Čistý ovocný prášok, prášok obsahujúci polyfenoly a prášok bez polyfenolov. Tieto extrakty podávali v množstve zodpovedajúcom šálke brusníc pre ľudí denne myšiam s karcinómom hrubého čreva.

Po 20 týždňoch mali myši, ktoré každý deň užívali čistý ovocný prášok, mali asi polovičný počet nádorov ako myši, ktoré nemali v strave žiadne brusnice. Zostávajúce nádory u brusnice užívajúcich myší boli dokonca menšie. Okrem toho sa preukázalo, že brusnicové extrakty znižujú hladiny markerov zápalov u myší.

Rovnaké výhody však neposkytuje brusnicový džús, pretože mnoho dôležitých látok sa nachádza v šupke tohto ovocia. Teraz sa vedci snažia zistiť, ktoré látky odvodené z brusníc do extraktov by mohli pôsobiť priamo na rakovinové bunky.

Niektoré dôkazy naznačujú, že polyfenoly majú protizápalové vlastnosti, a tak by výskumníci chceli posúdiť ich prínos pre celkové pôsobenie brusníc. Študujú teda metabolity myší, ktoré konzumovali výťažky z ovocia, aby chceli pochopiť, čo sa deje pri trávení brusníc.

Autorka štúdie, profesorka Catherine Netová z University of Massachusetts, pre dailymail.co.uk povedala: „Brusnicové extrakty môžu poskytnúť ochranu voči rakovine, ale zdá sa rozumné zamerať sa na rakovinu hrubého čreva. Ukázalo sa, že čistý brusnicový extrakt bol najúčinnejší.“ Odporúčanie konzumovať brusnice teda platí stále viac. Doprajte si napríklad tie sušené.

ODPORÚČAME AJ:
Vypadávajú vám vlasy? Zmeňte životný štýl
Deväť čajov, ktoré najlepšie vplývajú na vaše zdravie
Robí nás behanie šťastnými? Zistili sme, ako to je
Ženy, neseďte toľko. Zvyšuje to riziko rakoviny
Toto sú mýty o ekzéme, ktorým ste doteraz verili

Komentáre