Zdravie

Deväť čajov, ktoré najlepšie vplývajú na vaše zdravie

"Máte radi čaj? Ak áno, určite poznáte ich zdravotné benefity. Ak nie, dajte im šancu. Môžu vás totiž prekvapiť. "

Zuzana Lobotková, 25. septembra 2015 10:00
Ukážka tradičného obradu podávania čaju. Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič
V niektorých krajinách je šálka čaju hotový rituál. Earl Grey, jasmínový čaj, harmančekový čaj, čaj z mäty – možnosti uhasenia smädu sú nekonečné. Nejde však len o pitný režim. Odborníci na celom svete sa zhodujú, že rôzne druhy čaju môžu prispieť k posilneniu zdravia človeka.

Odborníčka na výživu Neem Savvidesová pre dailymail.co.uk uviedla, že niektoré čaje môžu pomôcť zvýšiť plodnosť, zatiaľ čo ostatné zmesi môžu navodiť spánok, či odvrátiť ochorenie, vrátane rakoviny, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Ďalej sa dozviete, ktorý čaj vám ako pomôže.

1. Anglický raňajkový čaj


Tradičný britský nápoj je bohatý na antioxidanty a posilňuje plodnosť mužov aj žien. Obsahuje však veľa kofeínu, čo nemusí mať na telo až tak blahodarné účinky. Angličania si doňho pridávajú mlieko, čo znižuje antioxidačné vlastnosti, no pridanie medu a citrónu ich pomôže zachovať.

2. Zázvorový s citrónom


Energetický zázvorový čaj s citrónom je známy protizápalovými schopnosťami, takže je zvlášť vhodný pre ženy trpiace endometriózou. Tento čaj telo prečisťuje, uľavuje od bolesti a môže zlepšiť krvný obeh do pohlavných orgánov. Okrem toho, zázvor je prospešný pri zažívacích problémoch, ako je nadúvanie, plynnatosť a hnačka. Navyše sa zázvor odporúča v boji s rannými nevoľnosťami tehotných žien.

3. Rooibos čaj


Známy juhoafrický čaj je známy pre svoje početné antioxidanty a je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre posilnenie úrovne a kvality spermií. Okrem toho rooibos neobsahuje kofeín, ktorý pri vysokých dávkach môže negatívne ovplyvniť plodnosť človeka.

Tento červený čaj je plný minerálov, ako je vápnik, draslík, horčík, zinok, meď, sodík, železo a mangán, ale tiež vitamínu C. Antioxidanty v rooibose navyše pomáhajú telu v boji s poškodením voľnými radikálmi, posilňuje imunitný systém, chráni pred ochoreniami kože, ako je lupienka a ekzém. Je to skvelý pomocník aj v problémoch so spánkom.

4. Jazmínový čaj


Nádherne aromatický jasmínový čaj sa v Číne používal pre svoje liečivé vlastnosti po stáročia a v niektorých starovekých čínskych rukopisoch je uvádzaný ako afrodiziakum a posilňovač plodnosti. Navyše má silné aromaterapeutické vlastnosti, ktoré sú dobré pre telo počas tehotenstva.

Plný antioxidantov. Tento čaj môže pomôcť k posilneniu imunitného systému, v boji proti rakovine, poskytuje úľavu pri poruchách zažívacieho traktu, ale pomáha aj pri znižovaní cholesterolu a vysokého krvného tlaku. Obsahuje však kofeín, takže by mal byť konzumovaný s mierou, najmä večer, aby ste nemali problémy so zaspávaním.

5. Zelený čaj


Výskum ukazuje, že hypoxantín a polyfenoly, dve hlavné zložky v zelenom čaji, môžu viesť k vyššiemu percentu životaschopných embryí. Ďalší výskum ukazuje, že tieto zlúčeniny môžu pomôcť zvýšiť zrenie vajíčok a vyššiu plodnosť vaječníkov. Antioxidanty a polyfenoly môžu tiež podporovať plodnosť, opravujú v rozmnožovacom systéme poškodenia spôsobené stravou, životným prostredím, stresom, chorobami a starnutím.

Niektoré zlúčeniny v zelenom čaji podporujú funkcie mozgu, pomáhajú v boji s úzkosťou, ale zlepšujú aj metabolizmus, a tak podporujú spaľovanie tukov. Antioxidačné vlastnosti v zelenom čaji, robia z neho skvelého bojovníka s voľnými radikálmi, vás ochránia pred rakovinou či degeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

6. Žihľavový čaj


Žihľavový čaj prospieva ženám po celú dobu tehotenstva, ale tiež prispieva k podpore plodnosti. Listy žihľavy obsahujú vitamíny A, C, D a K. U žien navyše zvyšujú v tele úroveň vápnika, draslíka, železa a síry, čo sú látky prospešné pre zdravie plodu. Vápnik a horčík sú však prospešné aj pre ľudí s alergiami, ako je senná nádcha. Chladený žihľavový čaj môže byť aplikovaný na kožu na zmiernenie suchej kože a svrbenia.

7. Mätový čaj


Omladzujúci a osviežujúci mätový čaj je skvelý na uvoľnenie. Najlepšie je použiť čerstvú mätu, no aj tá sušená si zachováva benefity. Stres je jedna z príčin znižovania plodnosti, dokonca môže úplne zastaviť ovuláciu. Takže prostriedok na odľahčenie od stresu je vždy vítaný. Taký je práve mätový čaj. Okrem toho u už tehotných žien zmierňuje nevoľnosti.

Ďalšou užitočnou vlastnosťou mätového čaju je, že obsahuje vitamíny A, C, a B12, rovnako ako základný tehotenský B vitamín – kyselinu listovú. Mätový čaj sa bežne používa na podporu trávenia, preto je vhodné ho konzumovať po jedle, môže upokojiť podráždený žalúdok aj zažívacie ťažkosti. Tento čaj môže pomôcť pri kašli a nachladnutí, zmierňuje bolesti v krku, rovnako ako zápach z úst.

8. Jablkový čaj so škoricou


Štúdie ukázali, že škorica má pozitívny dopad na ženy, ktoré trpia hormonálnou nerovnováhou v dôsledku syndrómom polycystických ovárií. Okrem toho škorica podporuje krvný obeh do pohlavných orgánov. Ide tiež o bežný regulátor krvného cukru a pomáha k zníženiu hladiny cholesterolu. Vitamín B6 v jablkách zvyšuje množstvo kyslíka v krvi a pomáha s podporou imunitného systém v tvorbe bielych krviniek.

9. Čaj z listov maliníka


Najmä čaj z listov divokého maliníka telu dodá veľké množstvo vápnika. Rovnako ako žihľava a červená ďatelina, aj listy maliny slúžia ako upokojujúce maternicové tonikum a teda veľmi efektívne byliny plodnosti. Nezamieňajte si ho s ovocným malinovým čajom. Listový čaj totiž posilňuje svaly maternice, čo jej pomáha s regeneráciou. Látky z čaju v tele pracujú niekoľko týždňov, takže by nemal byť konzumovaný vo veľkom množstve, inak vám privodí nepríjemné sťahy svalov. Taktiež sa neodporúča konzumovať ho pred 32. týždňom tehotenstva, aj potom ho piť až po konzultácii s lekárom.

Priblížili sme vám len niekoľko druhov čaju. Na svete ich existuje omnoho viac, a je len na vás, aby ste sa poradili s lekárom alebo lekárnikom, ktorý môže pomôcť práve vám.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Ženy, neseďte toľko. Zvyšuje to riziko rakoviny
Turistika posilňuje srdce, lepšie odoláva stresu
Toto sú mýty o ekzéme, ktorým ste doteraz verili
Naoko trápne príznaky v intímnej oblasti môžu ukrývať rakovinu
Ak chce rodič predísť úrazu dieťaťa, mal by sa vžiť do jeho kože

Komentáre