Zdravie

Robí nás behanie šťastnými? Zistili sme, ako to je

"Radosť z behu. Ten pocit pohody, slobody a extra energie, ktorí bežci zažívajú, nie je len otázkou endorfínov. "

Zuzana Lobotková, 23. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko
Fenomén bežcov plných nadšenia a energie je spôsobený aj dopamínom. Ten je totiž významným neurotransmiterom pre motiváciu. „Zistili sme, že sa odměňujúce účinky vytrvalostných aktivít sú riadené leptínom, čo je kľúčový hormón v metabolizme. Leptín inhibuje fyzické aktivity prostredníctvom dopamínových neurónov v mozgu,“ povedala pre sciencedaily.com Stephanie Fultonová, výskumná pracovníčka z University of Montreal.

Správna motivácia


Leptín, ktorý je vylučovaný tukovým tkanivom, pomáha kontrolovať pocit sýtosti. Tento hormón tiež ovplyvňuje fyzickú aktivitu. „Čím viac tuku tu je, tým viac je tu aj leptínu a chceme menej jesť. Naše výsledky ukazujú, že tento hormón tiež hrá dôležitú úlohu v motivácii k behaniu, čo môže súvisieť s hľadaním potravy,“ vysvetlila Fultonová.

Hormonálne signály, ktoré riadia stravovanie a cvičenie, sú v skutočnosti zrejme úzko prepojené. Vytrvalostná kapacita u cicavcov, najmä u ľudí, sa vyvinula s cieľom maximalizovať šance na nájdenie potravy. Táto štúdia naznačuje, že leptín zohráva rozhodujúcu úlohu v regulácii energetickej bilancie a podporuje správanie, ktoré môže viesť k najedeniu. A teda aj fyzickú aktivitu.

Vedci študovali dobrovoľné behanie myší v klietkach. Tieto myši môže za deň prebehnúť až sedem kilometrov. Fyzická aktivita normálnych myší bola následne porovnaná s myšami, ktoré podstúpili genetickú modifikáciu – potlačenie molekuly aktivujúcej leptín. Táto molekula je v neurónoch, ktoré syntetizujú dopamín v strednej časti mozgu. Ide o hlavnú motivačnú zónu v mozgu.

„Myši, ktoré nemajú túto molekulu, behajú podstatne viac. A naopak, normálne myši sú menej aktívne, pretože leptín sa potom aktivuje v dopamínových neurónoch, čo signalizuje, že zásoby energie v tele sú dostatočné, a že nie je potrebné byť aktívny a ísť hľadať jedlo,“ vysvetlila Maria Fernanda Fernandesová, hlavná autorka štúdie.

Zabehnite si po jedlo


A je teda leptín dôležitý na motiváciu k aktivite? Áno. Predchádzajúce štúdie jasne ukázali na súvis medzi leptínom a časom zabehnutia maratónu. Nižšie koncentrácie leptínu znamenali Vedci sa teda domnievajú, že nízke hladiny leptínu zvýšia motiváciu k výkonu, a teda aj entuziazmus u bežcov.

Myši, ľudia a cicavce všeobecne, sa jednoznačne vyvinuli s cieľom na zvýšenie návratnosti energie pri hľadaní potravy. Koniec koncov, hormóny posielajú do mozgu jasnú správu: keď je jedla málo, je zábavné začať behať.

ODPORÚČAME AJ:
Naoko trápne príznaky v intímnej oblasti môžu ukrývať rakovinu
Aké staré je vaše srdce? Varujeme, nemá toľko rokov ako vy
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov

Komentáre