Zdravie

Vypadávajú vám vlasy? Zmeňte životný štýl

"Pri padaní vlasov môžu pomôcť aj lieky. Ale trvalé riešenie môže vyžadovať zmeny životného štýlu."

Zuzana Lobotková, 28. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann
Po prvé, poďme odhaliť niekoľko mýtov. Šampónovanie, kefovanie a sušenie uterákom nespôsobuje padanie vlasov. „Ľudia si spájajú tieto veci s vypadávaním vlasov, pretože vidia vypadnuté vlasy. Ale nie sú príčiny,“ povedala pre time.com dermatologička Melissa Piliangová. Dokonca vraj zriedkavé umývanie vlasov stav zhoršuje, keďže podporuje vznik lupín a zápalov pokožky hlavy. Kde sú teda príčiny?

Klobúky a zopnuté vlasy majú tiež zlú povesť. „Ak máte chvost pevne stiahnutý, môže to poškodiť vlasy a viesť k prasknutiu,“ povedala Piliangová. Tesné spletanie a rozpletanie spôsobuje malé trhlinky vo vlasových folikuloch. Všeobecne však klobúky ani vrkoče za výrazné vypadávanie vlasov nemôžu. Muži a ženy strácajú vlasy pre rôzne a vzájomne súvisiace dôvody, od genetických faktorov po zlú stravu. Doktor Adam Friedman, riaditeľ dermatologického výskumu na Montefiore-Albert Einstein College of Medicine v New Yorku vysvetlil, že len zriedkavo ide o jednu jedinú príčinu.

Aby sme pochopili tieto príčiny, je užitočné vedieť, ako vaše vlasy fungujú. Podobne, ako vaše kožné bunky, vlasy stále rastú nové a vypadávajú tie staré. Muži so zdravými folikulmi stratia 60 až 80 vlasov za deň, zatiaľ čo ženy strácajú približne 100 vlasov denne. Pri vypadávaní vlasov rastú chĺpky stále kratšie a kratšie, až kým neprestanú rásť úplne. To je zvyčajne výsledkom genetickej citlivosti na hormóny v koži. U mužov to vidíte najviac v prednej a bočnej časti pokožky hlavy. U žien to je viac centrálne umiestnené. Ide o pomalý proces, ktorý môže trvať roky, než sa prejaví.

Pre týchto ľudí lieky, ktoré blokujú tvorbu kožných hormónov alebo udržujú chĺpky od vypadnutia, nepôsobia na obnovu vlasov. Pri plešivosti sa často nedá nič robiť. To však nezistíte, kým nenavštívite lekára, a to dostatočne skoro.

Nepríjemný, no dočasný stav


Zlá výživa je ďalší potenciálny faktor. Nízke hladiny železa, vitamínu D, niektorých vitamínov B a zinku súvisia s vypadávaním vlasov. Aj keď zvyčajne nie sú hlavnou príčinou rednutia vašej hrivy, nedostatok živín alebo vitamínov môže problém ešte zhoršovať. Úprava jedálnička alebo užívanie vitamínových doplnkov by mohli byť jednou z ciest, ako vašim vlasom pomôcť.

Ak však pri sprchovaní prichádzate o chumáče vlasov, alebo strácate viac vlasov po dobu niekoľkých týždňov či mesiacov, na príčine môže byť stav, ktorý sa nazýva akútna strata telogénu. Ide však o krátkodobý problém, po ktorom sa vlasy vrátia do bežného stavu.

Akákoľvek udalosť, ktorá kladie veľký tlak na vaše telo, ako je narodenie dieťaťa, operácia alebo rýchla strata hmotnosti, môže viesť k alarmujúcemu vypadávaniu vlasov. Opäť by však mal stav po krátkej dobe prejsť. Môže to trvať aj niekoľko mesiacov, počas ktorých prídete aj o 70 percent vlasov. Zvyčajne však vlasy dorastú späť. Ak sa vám však stav vašich vlasov nepáči, neváhajte vyhľadať lekára.

ODPORÚČAME AJ:
OBJAV: Vedci vyvinuli spermie v skúmavke
Ženy, neseďte toľko. Zvyšuje to riziko rakoviny
Turistika posilňuje srdce, lepšie odoláva stresu
Toto sú mýty o ekzéme, ktorým ste doteraz verili
Naoko trápne príznaky v intímnej oblasti môžu ukrývať rakovinu

Komentáre