Zdravie

Dajte stop vráskam vďaka paradajkovej pilulke

"Starnutie je prirodzený proces, ktorý však sprevádzajú pre niekoho nepríjemné vrásky. Snažia sa tomu zabrániť s pomocou kozmetiky či plastickej chirurgie. Je tu však aj nová možnosť."

Zuzana Lobotková, 12. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc
Slnečné žiarenie urýchľuje proces starnutia pleti. Aj preto sa odporúča pred slnkom chrániť, okrem vrások však pri tomto upozornení ide aj o zdravie. Nový objav však dáva nádej. Lykopén, látka obsiahnutá v paradajkách, môže chrániť pleť pred starnutím spôsobeným infračervenými lúčmi.

Slnko – priateľ alebo nepriateľ?


Slnko je dôležité pre život a zdravie. Všetko ale s mierou. Slnečné svetlo vám môže poškodiť svojimi infračervenými lúčmi. Tieto lúče boli objavené v roku 1800, prenášajú teplo, zvyšujú teplotu pokožky a sú zodpovedné za teplo, ktoré cítite, keď sedíte na slnku. Avšak jeden typ, infračervené A žiarenie,
môže preniknúť do najhlbších vrstiev kože - hlbšie než ultrafialové.

Nedávny výskum na zvieratách priniesol poznatok, že infračervené A žiarenie môže hrať úlohu pri rakovine kože v kombinácii s expozíciou UVB žiareniu. Okrem toho mení niektoré z biologických procesov podieľajúcich sa na udržiavaní zdravých kožných buniek, ktoré ovplyvňujú tvorbu kolagénu. To je proteín, ktorý pôsobí ako podpora kože. Jeho nedostatok vedie k vráskam, ochabnutiu a starnutiu pleti. Infračervené A žiarenie spolu s UVB žiarením urýchľujú rast rakovinových nádorov kože, než vystavenie UVB svetlu osamote.

Pokiaľ ide o starnutie kože, dôkazy sú výrazné. Podľa profesora Jeana Krutmanna z Leibnizovho výskumného ústavu pre environmentálna medicínu v Düsseldorfe, infračervené A žiarenie poškodzuje kožu pomerne hlboko interferenciou s enzýmami, ktoré udržujú zdravú obnovu kože. Profesor Krutmann má k dispozícii lampu, ktorá napodobňuje UVA, UVB a infračervené žiarenie tak, ako je v prirodzenom slnečnom svetle.

Nestarnite zbytočne


Vedci už od 70. rokov sledujú, ako slnečné svetlo mení kožu, zväčšuje cievy a ovplyvňuje pružnosť tkanív. Výskum naznačuje, že opakovanou expozíciu môže viesť k rozvoju závitu žíl a vrások bežnejších u starnúcej pleti. Kľúčové je, že aj keď opaľovacie prípravky zvyčajne obsahujú ochranu proti UVA a UVB, neexistuje žiadna zložka, ktorá by poskytovala ochranu pred infračerveným A žiarením.

Profesor Krutmann hovorí, že neexistuje žiadny chemický filter, ktorý by preukázane blokoval účinky infračerveného žiarenia. „Avšak, niektoré antioxidanty, vrátane vitamínov C a E, a chemických látok, ako je napríklad koenzýmu Q10, môžu byť schopné pomôcť opraviť alebo vyčistiť škody spôsobené infračerveným A žiarením,“ dodal pre dailymail.co.uk.

Tak, ako sa môžete chrániť? Vedci odporúčajú lykopén (antioxidant nájdený v paradajkách a červenom ovocí) a koenzým Q10 vo forme tabliet, a samozrejme ochranu pomocou opaľovacích krémov. Niektoré značky už do svojich prípravkov pridali aj tieto látky. Infračervené žiarenie však treba ešte dôkladnejšie preskúmať, aby lekári dokonale porozumeli jeho vplyvu pri rakovine, aj pri starnutí pokožky. Chrániť sa však môžete už dnes, a to aj napriek tomu, že horúce letné dni sú už ďaleko za nami.

ODPORÚČAME AJ:
Prečo ženy by mali piť pivo? Predsa kvôli zdraviu
Rakovina napáda aj ústnu dutinu, pripomínajú odborníci
Toto sú najlepšie spôsoby, ako prestať fajčiť
Chcete bojovať s rakovinou hrubého čreva? Stavte na brusnice
Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky

Komentáre