Zdravie

Prečo máme pri alkohole väčšiu chuť na jedlo?

"Najprv miešaný nápoj a potom veľká hromada jedla. Tak to väčšinou býva na večierkoch."

Tomáš Kušnír, 11. januára 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Aj vy máte po pár pohároch vína veľkú chuť na jedlo? Rýchle občerstvenie je počas nočných žúrov vašim najlepším priateľom. Po prehýrenej noci máte okrem bolesti hlavy aj smútok z nezdravého prejedania sa. Viete, prečo stále vyhladnete, keď si dáte alkoholický nápoj?

Podľa výskumu zverejneného na time.com majú ľudia počas pitia alkoholu väčšiu chuť na jedlo. Na vzorke 60 žien si overili, ako to naozaj je. Jednej skupine dali miešaný nápoj s vodkou a diétnou limonádou a zvyšné ženy sa napili nápoja s príchuťou vodky. Ich ďalšou úlohou bolo vyplniť úlohu, v ktorej boli slová červená, modrá, žltá napísané rôznymi farbami. Ženy mali nahlas povedať, aká farba bola na papieri.

Následne dostali čokoládové sušienky a mohli zjesť neobmedzené množstvo. Podľa výsledkov ženy, ktoré vypili nápoj s alkoholom, obstáli v teste horšie, a dokonca zjedli viac sušienok. Vedci to zdôvodňujú tým, že ich inhibičná kontrola bola narušená. Ďalším zaujímavým výsledkom boli tiež ženy, ktoré boli v jedení zdržanlivejšie. Alkohol ich stravovacie návyky vôbec neovplyvnil.

Alkohol nespôsobuje zvýšenú chuť k jedlu, ale dochádza kvôli nemu k zníženiu sebakontroly. Chutnému hamburgeru je tak oveľa ťažšie odolať. Môže byť práve alkohol dôvod, prečo stále priberáte? Ak ste si ako väčšina ľudí dali chudnutie za novoročné predsavzatie, môžete začať tým, že zo svojej stravy vylúčite alkohol.

ODPORÚČAME AJ:
Vplýva hrozba terorizmu na duševné zdravie? Pozrite sa ako
Na pálivé vám voda nepomôže
Dizajnové deti sa zatiaľ odkladajú
Morské riasy a huby ako prevencia rakoviny kože?
Ako dobrá pamäť zvyšuje riziko demencie?

Komentáre