Zdravie

Na pálivé vám voda nepomôže

"Prečo by ste nikdy nemali piť vodu po korenených jedlách? Zlúčenina, ktorá spôsobuje pálčivú bolesť, sa vďaka vode len rozšíri. "

Zuzana Lobotková, 11. decembra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo
Ak ste niekedy jedli nečakane pálivé kari alebo si odhryzli zo štipľavej papričky, vaše ústa boli ako v plameňoch. Chemická zlúčenina s názvom kapsaicín, ktorá sa dá nájsť v čili, je vinníkom. Naviaže sa na receptory bolesti na jazyku. A čo vám pomôže? Mlieko.

Nestačí uhasiť smäd


Kapsaicín je bezfarebná látka bez zápachu, ktorá je najviac sústredená okolo tkaniva korenín. Viaže sa na TRPV1 receptory bolesti v ústach, ktoré detekujú horúce látky, ako je vriaca vody, ako aj kyslé potraviny či také, ktoré by mohli poškodiť tkanivo v ústach.

Keď sa kapsaicín naviaže na tieto receptory, pošlú nervové signály do mozgu, že jeme niečo, čo by sme nemali. To vyvoláva reakcie, ako sú slzy alebo kýchanie, rovnako ako pocit tepla či smädu. Tieto reakcie sú navrhnuté tak, aby vyhnali škodlivé látky z tela.

Čím vyššie je množstvo kapsaicínu v korení, tým viac sa ho naviaže na receptory a tým výraznejšia je reakcia tela. Zvyčajne sa odporúča, aby ste si na pocit pálenia dali mlieko. Kapsaicín sa považuje za nepolárne molekuly a rozpúšťa sa v ďalších nepolárnych látok. Voda je polárna látka – reakcia je ako pri zmiešaní vody a oleja. Voda teda rozšíri kapsaicín po ústach, čo znásobí bolesť.

Avšak, ak si dáte mlieko, kapsaicín sa rozpustí a odplaví sa z úst. Čiže sa vám uľaví. Navyše mlieko obsahuje bielkovinu kazeín, ktorá priťahuje kapsicínové molekuly. Mlieko alebo zmrzlina aktívne vytiahnu pálivé látky z receptorov v ústach. Ale máme pre vás aj dobrú správu, aby ste sa nezačali pálivému vyhýbať - čím viac kapsaicínu človek telu dodá, tým ľahšie ho neskôr toleruje. Receptory na jazyku totiž pravidelnou konzumáciou pálivých jedál znecitlivejú.

Čo sú TRPV1 receptory?


Receptory bolesti TRPV1 sa nachádzajú v ústach, ale aj v iných častiach tela. Ich cieľom je zistiť a regulovať telesnú teplotu, rovnako ako poskytujú pocit tepla pri obarení. Táto bolesť chráni telo pred poškodením. Môžu byť aktivované radom rôznych fyzikálnych a chemických podnetov.

Medzi ne patria: teploty vyššie ako 43 ° C, kyslé jedlá, alyl izothiokyanát – štipľavá látka v horčici a wasabi , ale aj spomínaný kapsaicín, ktorý nájdete v pálivých papričkách. Aktivácia TRPV1 vedie k bolesti a pocitu pálenia.
Zdroj: dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Nová liečby by mohla zmierniť bolesť pri artritíde
Osteoporóze možno predchádzať pohybom, vylúčte cigarety či alkohol
Mýty o kýchaní: Kýchajú aj úplne zdraví ľudia?
Môžete vďaka káve žiť dlhšie? Zistili sme, ako to je
Sedem vecí, ktoré ste o mozgu netušili

Komentáre