Zdravie

Sedem vecí, ktoré ste o mozgu netušili

"Naozaj využívame len desať percent nášho mozgu? "

Zuzana Onufer, 1. decembra 2015 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR - J. Feinstein et al./Current Biology
Ľudský mozog je najzložitejší orgán v ľudskom tele. Je zrejmé, že najväčšie objavy sveta sú dielom ľudského mozgu. Mozog funguje ako úložné zariadenie pre naše spomienky, riadi naše myšlienky, emócie, verbálne aj pohybové prejavy. Kým tieto funkcie mozgu sú všeobecne známe, existuje viacero zaujímavých faktov, o ktorých ste doteraz nepočuli.

1. Ľudský mozog je jediným orgánom v ľudskom tele, ktorý necíti bolesť. To je preto, že nemá nervy, napriek tomu, že je ústredným orgánom nervovej sústavy celého tela.

2 . Najväčšiu časť energie, ktorú vytvára ľudské telo spotrebuje mozog. Konkrétne 20% energie a to napriek skutočnosti, že mozog predstavuje len 2% z celkovej telesnej hmotnosti. Energia je životne dôležitá pre udržanie zdravých mozgových buniek.

3. Počet neurónov v mozgu je približne 100 miliárd, čo je 15 krát viac ako je počet ľudí na zemi. Tento vysoký počet neurónov zvyšuje aktivitu mozgu v oblasti spracovania impulzov.

4. Väčšinu ľudského mozgu tvorí voda. Je to približne 75%. V takzvanej suchej časti mozgu zase prevláda tuk (60%), čo je najvyššia koncentrácia tuku, v rámci jedného orgánu zdravého človeka.

5. Kto uveril populárnej informácii, že ľudia využívajú len 10 percent svojho mozgu, je na omyle. Každá časť mozgu je nezastupiteľná a má svoju špecifickú funkciu.

6. Ľudský mozog produkuje priemerne 25 wattov energie, čo by postačovalo na rozsvietenie žiarovky.

7. Ľudský mozog nie je tak dokonalý, ako by sme si mysleli. Rôznymi ilúziami sa dá dosiahnuť, že dokážeme vnímať veci inak, ako je tomu v skutočnosti.

Posledný bod v nás môže vyvolať menšiu pochybnosť. Avšak nič to nemení na tom, že ľudský mozog je najúžasnejší orgán ľudského tela.
Zdroj: epyk.com

ODPORÚČAME AJ:
Prečo sa chvejeme, keď sme chorí, a plačeme, keď cítime bolesť?
Dlhoročný fajčiar má 20-násobne vyššie riziko rakoviny pľúc
Radi si cez víkend pospíte? Nerobte to
Môže byť tečenie z nosa prepojené s depresiou?
Slováci užívajú podľa odborníkov veľa antibiotík, môžu si tým uškodiť

Komentáre