Zdravie

Prečo sa chvejeme, keď sme chorí, a plačeme, keď cítime bolesť?

"Premýšľali ste niekedy, prečo vaše telo reaguje plačom, chvením, mravčením? Prezradíme vám viac o reakciách vášho tela."

Zuzana Lobotková, 30. novembra 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Mravčenie nie je spôsobené zastaveným prietokom v krvi, ale prichyteným nervom, plač nie je spôsobený len emóciami, ale pomáha aj pri uvoľnené stresu počas bolestí. Ale prečo zošediviete najskôr na spánkoch? Prečo je srdce na ľavej strane vášho tela?

Prečo sa chvejete, keď ste chorý?


Chvenie je zvyčajne spojené s pocitom chladu, no v skutočnosti slúži inému účelu - je súčasťou imunitnej reakcie tela v boji proti infekcii. Ľudské telo funguje bežne pri teplote 37 ° C, čo nastavuje mozog. „Keď ochorieme, hypotalamus detekuje imunitnú odpoveď na mikróby, čo potom zvyšuje telesnú teplotu, ktorú cítime ako horúčku,“ vysvetlila doktorka Lindsay Nicholsonová, špecialistka na autoimunitné infekcie.

Chlad cítite, pretože sami ste chladnejší a telo potrebuje čas, aby sa prispôsobilo horúcejšej krvi.
Výskum ukazuje, že infekcie nemajú rady vysoké teploty, takže sa zdá, že telo sa naučilo používať teplo na spomalenie rastu zárodkov. Ďalšia teória je, že náš imunitný systém funguje lepšie pri vyšších teplotách. Mozog prikáže všetkým bunkám, aby produkovali telo, čo spôsobuje pohyby v svaloch, ktoré cítite ako chvenie.

Prečo vám ošedivejú najskôr spánky?


Vlasy majú tendenciu šedivieť na rôznych častiach tela rôznou rýchlosťou. Často začínajú práve na spánkoch alebo u mužov na fúzoch. Môže za to fáza, keď sa formujete ako embryo v tele matky. Kmeňové bunky sú už vtedy predurčené, aby sa stali melanocytmi (bunky, ktoré produkujú pigment) v rôznych častiach tela.

Aj keď nevieme presne prečo, vlasové folikuly v niektorých oblastiach, ako sú spánky, prijmú menej kmeňových buniek, ako iné časti tela, takže skôr zmenia farbu. Na príčine môžu byť aj epigenetické faktory (ekologické faktory, ktoré ovplyvňujú naše gény, patrí sem výživa, ultrafialové svetlo alebo fajčenie), ktoré hrajú úlohu v zmenách kmeňových buniek.

Prečo plačete, keď cítite bolesť?


Tento druh plaču - v reakcii na negatívne pocity alebo bolesť - je spôsobený spojením medzi slznými kanálikmi a oblasťami mozgu spojenými s emóciami. Emocionálne slzy pôsobia ako spôsob uvoľnenia stresových hormónov, ktoré sa v tele množia práve počas bolestí. Plač má opäť priniesť rovnováhu. Keď sme zranení, slzy sa uvoľňujú, takže sa uvoľňuje z tela stres. Slzy obsahujú aj endorfíny - prirodzené lieky proti bolesti v tele.

Prečo cítite pichanie a mravčenie?


Populárny názor je, že sa preruší obeh krvi. Doktor Nicholas Silver, neurológ, pre dailymail.co.uk povedal: „Jedným z príkladov je, keď večer zaspíte na gauči a ležíte si na jednej ruke. Je možné komprimovať radiálne nervy, hlavné nervy v ramene, takže nemôžete zdvihnúť zápästie,“ vysvetlil Silver.

Aj hyperventilácia môže spôsobiť mravčenie v rukách a nohách. Prináša totiž zmenu látok v krvi - hladina vápnika je napríklad kľúčová pre nervy. Ľudia náchylní na migrény zažívajú mravčanie, čo môže znamenať, že zvýšená aktivita chemických látok v mozgu vysiela do tela mätúce signály. Pretrvávajúce brnenie môže byť príznakom poškodenia nervov alebo cukrovky. Navštívte lekára, ak k tomu naozaj dôjde.

Preto je naše srdce na ľavej strane?


Rovnako ako mnoho našich orgánov, srdce nie je v samom strede tela, ale je umiestnené mierne doľava za hrudnou kosťou. Mať všetky orgány v tele centrálne umiestnené, by bolo neefektívne, a tak si príroda musela nájsť spôsob, ako všetko správne rozmiestniť. Jeden človek z 10 000 má všetky orgány tela na opačnej strane, než je obvyklé, no neznamená to, že bude mať automaticky zdravotné problémy.

Bude každý potrebovať okuliare?


V podstate áno, tvrdí očný lekár – doktor Robert Scott. „Vaše šošovky stále rastú po celý život, sú stále hustejšie a menej pružné. To znamená, že ciliárne svaly (ktoré pomáhajú stlačiť alebo roztiahnuť zreničku, aby ste sa mohli sústrediť sa na objekt), nemôžu robiť svoju prácu tak dobre,“ vysvetľuje.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Od veku 35 rokov majú ľudia tendenciu strácať schopnosť zaostriť do tej miery, že potrebujú okuliare na čítanie, ktoré im pomôžu sústrediť sa na objekte 30 cm ďaleko od očí. Existujú knihy, ktoré majú za cieľ naučiť vás, ako tieto svaly posilniť. Doktor Scott však nie je presvedčený o ich účinnosti.

Prečo žmurkáte len jedným okom?


S trochou tréningu by ste sa mohli naučiť žmurknúť oboma očami. „Niekedy majú ľudia poškodené nervy v dôsledku úrazu alebo choroby, a nemôžu žmurknúť jedným okom. Ale väčšina ľudí to mala zvládnuť s praxou. Sval, ktorý uzatvára očné viečka, má nervy na oboch stranách, takže je možné pracovať nezávisle na sebe. Ak môžete zatvoriť obe oči, môžete jednotlivé žmurkanie cvičiť,“ povedal doktor Scott. Avšak, niektorí ľudia s tým stále bojujú, a zisťujú, že môžu žmurknúť iba s jedným okom. To je väčšinou na tej strane tela ako ich dominantná ruka.

Prečo prižmúrenie zlepšuje zrak?


Prižmúrenie očí znižuje množstvo prichádzajúceho svetla. Obmedzením lúčov, ktoré prichádzajú v hornej a spodnej časti oka, sa tieto lúče dostanú bližšie k stredu šošovky. To naruší účinok slabozrakosti. V dôsledku toho sa svetlo lepšie zameriava na sietnici, vrstvy buniek na zadnej časti oka, ktoré prenášajú obrazy do mozgu.

ODPORÚČAME AJ:
Dokáže prepichnuté ucho vyliečiť migrénu?
Najvzácnejšia huba sveta sa nachádza aj v Tatranskom národnom parku
Antibiotiká treba doužívať v celej dávke, aj keď sa cítite lepšie
Predčasná ejakulácia nie je pravá choroba

Komentáre