Život

Dokáže prepichnuté ucho vyliečiť migrénu?

"Neznesiteľné bolesti hlavy možno zastaví jednoduchá ušná ozdoba."

Zuzana Onufer, 24. novembra 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Piercing v ušnej chrupavke už nie je len módnou záležitosťou. Americký špecialista na úľavu od bolesti. Dr Thomas Cohn tvrdí, že prepichnutie ušnej chrupavky môže pomôcť zmierniť príznaky migrény. Za pravdu mu dávajú aj viacerí ľudia na sociálnych sieťach, ktorí s tým majú osobnú skúsenosť. Naopak odborníci na migrénu tomu príliš neveria. Ako to teda je?

Trpíte migrénou? Prepichnite si ucho


Pre ľudí trpiacich migrénou je tento stav nočnou morou. Akýkoľvek nový prostriedok na úľavu od bolesti je preto vítaný. Okrem liekov využívajú niektorí pacienti aj starovekú čínsku akupunktúru, ktorá funguje podobne ako čerstvá novinka v podobe piercingu. Prepichnutím špecifických bodov sa podľa Cohna stimulujú určité nervy, uvoľní sa nahromadený tlak a zmierni bolesť.

"Navštívte najprv akupunkturistu a overte si, či vám ihly v chrupavke uľavia od bolesti. Ak by tomu tak bolo, potom je na zváženie aplikácia trvalého piercingu,“ odporúča ľuďom na svojom blogu Cohn.

Odborníci radia byť opatrný


Naproti tomu neurológ a správca organizácie The Migraine Trust Fayyaz Ahmed tvrdí, že neexistujú žiadne relevantné dôkazy, že by piercing v chrupavke pomáhal na migrénu. Dokonca aj liečivé účinky akupunktúry potvrdzujú podľa neho len malé štúdie.

Pridáva sa aj Simon Evans, generálny riaditeľ Migraine Action. „Kým niektorým ľuďom trpiacim na migrénu môže ušný piercing pomôcť, iným by mohol ich bolesti hlavy ešte zhoršiť.“

"Sme vždy radi, keď pacienti prídu s nejakým objavom, ktorý pomáha zmenšiť ich bolesti. Bohužiaľ z praxe vieme, že to, čo funguje u jedného, nefunguje u druhého. Preto by sme uvítali, riadne klinické testovanie ušného piercingu,“ uviedol Ahmed

A dodal: "Všetkým pacientom liečiacim sa na migrénu odporúčame pokračovať v liečbe predpísanej ich lekárom."

Čo je migréna?


Migréna je zvyčajne silná pulzujúca bolesť na prednej alebo bočnej strane hlavy. Niektorí ľudia majú aj sprievodné príznaky ako je nevoľnosť, vracanie a zvýšená citlivosť na svetlo alebo zvuk. Migréna postihuje približne jednu z každých piatich žien a jedného z každých pätnástich mužov. Presná príčina migrény nie je známa. Predpokladá sa, že vzniká dôsledkom dočasných zmien chemických látok v krvných cievach mozgu.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Antibiotiká treba doužívať v celej dávke, aj keď sa cítite lepšie
Ochráňte svoju plodnosť. Poradíme vám ako
Ročne zjeme asi 34 kíl cukru, jeho obmedzenie zníži riziko cukrovky
Takto sa pitie čaju môže podpísať na vašich kostiach

Komentáre