Zdravie

Takto sa pitie čaju môže podpísať na vašich kostiach

"Vypitie troch šálok čaju denne môže predstavovať bod zlomu pri riziku zlomenín bedier takmer o tretinu."

Zuzana Lobotková, 19. novembra 2015 10:00
Radi si pochutnáte na dobrom čaji? Foto: TASR
Vedci tvrdia, že správny pitný režim by sa mohol stať mocnou zbraňou proti osteoporóze - stav, keď sa kosti stávajú krehkými a krehkými. Štúdia naznačuje, že zdravé rastlinné chemické látky nazývané flavonoidy v čiernom čaji by mohli pomôcť starnúcej populácii odvrátiť choroby oslabujúce kosti.

Zázračné flavanoidy


Po mnoho rokov mali vedci podozrenie, že tieto chemické látky a ich antioxidačné vlastnosti znižujú riziko závažných ochorení, ako je rakovina a ochorenia srdca. Posilnenie kostí je najnovší benefit. Na ilustrácia, jedna z troch žien a jeden z 12 mužov vo Veľkej Británii trpia osteoporózou. Ženy, ktoré užívajú steroidné drogy, fajčia, pijú alkohol a majú rodinnú anamnézu ochorenia, sú najviac ohrozené.

Ale aj strava je veľmi dôležitá a zlé stravovacie návyky v mladosti zvyšujú riziko rozvoja ochorenia vo vyššom veku. Osteoklasty, bunky, ktoré rozkladajú starú kosť odstránením vápnika a fosforu, ktorý mu dáva silu, začne prevažovať nad osteoblastmi, čo sú zas bunky zodpovedné za výrobu zdravých kostí. Staré kosti ničia osteoklasty, nové sú tvorené osteoblastmi. Po 30-tom alebo 35-tom roku života však začínajú osteoklasty prevažovať. Osteoporóza sa vyvíja, keď je pomer v prospech osteoblasov nepriaznivý. Tým sa výrazne zvyšuje riziko zlomenín veľkých kĺbov, ako sú bedrá.

Výskum ukazuje, že čierny čaj má hypoglykemický efekt, ktorý by mohol pomôcť predísť a zvládať diabetes typu 2. Odborníci hovoria, že asi tri šálky denne môžu efektívnejšie pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Objavili pôsobenie prírodných zložiek z čierneho čaju, ktoré má za následok zníženie hladiny cukru v krvi.

Koľko šálok?


Výskum viedla Lisa Striegelová z Framingham State University. Analyzovala čierne čajové lístky po ponorení do horúcej vody. Uvoľnilo sa veľa polyfenolov, čo sú antioxidanty blokujúce enzýmy, ktoré dvíhajú hladinu cukru v krvi z trávenia sacharidov. Ako s tým však súvisia kosti?

Zlomeniny bedra sú častejšie u žien kvôli ich vyššiemu výskytu osteoporózy. Čaj by mal zlepšiť hustotu kostí. Vedci však chceli vedieť, či povedie k zníženiu počtu zlomenín u starších žien. Študovali takmer 1200 žien vo veku sedemdesiat rokov, a to po dobu desiatich rokov. Pýtali sa ich na zvyky spojené s pitím čaju a sledovali ich osteoporózu alebo zlomeniny.

Za desať rokov 288 žien spadlo a zlomilo si kosť a takmer polovica z nich zažila práve zlomeninu bedra. Následne vedci ukázali, že ženy, ktoré pijú tri alebo viac šálok čaju denne, mali o 30 percent menšiu pravdepodobnosť, že utrpeli zranenie oproti ženám, ktoré pili menej ako jednu šálka čaju za týždeň. Každá šálka čaju denne znížila riziko fraktúry o zhruba deväť percent.

Výskumník doktor Jonathan Hodgson pre dailymail.co.uk povedal: „Existujú dôkazy, že potraviny bohaté na flavonoidy - napríklad ovocie, zelenina a čaj - môže byť tiež v súvislosti s úbytkom kostnej hmoty a výskytom zlomenín. Flavonoidy sú veľká trieda fytochemikálií široko rozložených v rastlinných potravinách. A čaj je ich významným zdrojom.“

Flavanoidy v čaji vás teda chránia, no ešte si to vyžaduje rozsiahlejší výskum, aby vedci vedeli predložiť pacientom odporúčanie na prevenciu osteoporózy. Flavanoidy chránia aj rastliny pred ochoreniami. Vedci už napríklad aj skôr odporúčali paradajky ako bohatý zdroj týchto kosti posilňujúcich látok.

Najlepší spôsob, ako si udržiavať silné kosti, je jesť pestrú, dobre vyváženú, na vápnik bohatú a s potravinami zo všetkých hlavných skupín, vrátane dostatku ovocia a zeleniny.

ODPORÚČAME AJ:
Šampanské pomáha zlepšovať pamäť
Predčasná ejakulácia nie je pravá choroba
Pozor na rastlinné oleje. Uvoľňujú sa z nich rakovinotvorné látky
Ponožky namočené do octu a iné domáce lieky
Toto je 16 málo známych faktov o ľavákoch. Viete o nich?

Komentáre