Zdravie

Ponožky namočené do octu a iné domáce lieky

"Máte horúčku alebo ste unavený? Ak chcete vyskúšať domáce spôsoby liečby, máme pre vás niekoľko tipov."

Zuzana Lobotková, 13. novembra 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Zabudnite na kávu alebo lieky. Skúste sa liečiť podomácky. Naši predkovia to museli zvládnuť bez liekov. Dáte šancu octu, cesnaku, koreniu, petržlenu alebo tvarohu? Držte sa týchto tipov a zdravie sa vám rýchlo prinavráti.

Na horúčku choďte s octom


Tento domáci liek podľa dailymail.co.uk poznajú najmä deti z Rakúska. Ponožky namočené v octe im matky obúvali práve vtedy, keď ich trápila horúčka. Odporúča sa používať nepasterizovaný, organický jablčný ocot. Zmiešate pol litra studenej vody s jednou až dvomi lyžicami octu. Do zmesi namočíte pár dlhých vlnených ponožiek.

Namočte ponožky v tomto roztoku, mierne ich vyžmýkajte a obujte. Okolo ponožiek by ste mali dať suchý uterák, aby ste si nezamočili posteľ. Ak po 45 minútach teplota neklesla, treba ponožky vymeniť za ďalší v octe namočený pár. Ponožky vyzujte, ak máte studené nohy alebo zimnicu. Ocot má zvyšovať prietok krvi, posilňuje imunitný systém a pomáha pri rozpade odpadových látok v tele. Toto všetko znižuje horúčku.

Kašeľ? Ochutnajte cibuľové mlieko


Veľmi jednoduchý recept, na ktorý nájdete všetky suroviny doma. Stačí vám pol litra mlieka, nakrájané dve veľké cibule a lyžičky medu na hrnček nápoja. Zohrejte mlieko v hrnci a pridajte cibuľu. Kravské mlieko môžete nahradiť aj mandľovým alebo sójovým mliekom. Odstavte mlieko a nechajte cibuľu ešte 20 minút lúhovať.

Nápoj sceďte do šálky alebo hrnčeka. Pridajte med a zmes vypite. Med naozaj pridávajte tesne pred pitím, keďže je citlivý na teplo. Tento nápoj nielen upokojí váš kašeľ, ale aj posilni imunitný systém, čím zabránite návratu kašľa. Cibuľa uvoľní hlieny a má antibakteriálny a protizápalový účinok. Med posilňuje imunitný systém, zabraňuje množeniu baktérií a znižuje horúčku.

Jablká na zápchu


Chutný a jednoduchý liek. Potrebovať budete 125 gramov tvarohu, jedno nastrúhané jablko, jednu lyžicu ľanových semienok a čajovú lyžičku medu. Všetky suroviny zmiešate, pridáte trochu vody, aby mala zmes dobrú konzistenciu. V ideálnom prípade budete mať ľanové semená cez noc namočené, alebo namočíte len časť a zvyšok pridáte do jedla desať minút pred jedením. Tak naplno využijete blahodarné vlastnosti semienok.

Jablká majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú veľa vitamínov a stopových prvkov, navyše pomáhajú tráveniu. Ovocné kyseliny v jablkách vás zbavia škodlivých enzýmov a hnilobných baktérií v črevách. Tvaroh je protizápalový, upokojuje trávenie a obsahuje mnoho minerálov a vitamínov. To tiež zlepší váš metabolizmus. Ľanové semená podporujú trávenie, chránia sliznicu čriev a sú bohaté na vlákninu. Je v nich veľa minerálov a vitamínov.

Nadúvanie? Skúste rascu, fenikel a aníz


Rasca je pravdepodobne jedna z najstarších liečivých rastlín a korenín. Používa sa už tisíce rokov. Čo potrebujete? Dve lyžice rasce, dve lyžice feniklových semien, dve polievkové lyžice anízu alebo badiánu a jednu šálku vody. Zmiešajte rozdrvené semienka dohromady a dve lyžičky zmesi oddeľte do šálky. Tam ich zalejte horúcou vodou. Nechajte vylúhovať desať minúť a pite nesladené. Zvyšok zmesi skladujte v suchu, kým ju opäť nebudete potrebovať.

Esenciálne oleje nájdené na rasci sú známe antioxidačnými účinkami, ako liek na zažívacie problémy a nadúvanie. Aníz a badián obsahujú esenciálny olej s názvom anetol, ktorý má silné antimikrobiálne vlastnosti. Ten môže zlepšiť trávenie a zmierniť nadúvanie. Semená feniklu majú podobné vlastnosti ako aníz. Sú antibakteriálne, pôsobia proti kŕčom a protizápalovo.

Únava? Vypite cesnakovú infúziu


Cesnak, pažítka, petržlenová vňať a kajenské korenie môžu poraziť únavu a kajenské korenie tiež pomáha bojovať s infekciami a zápalom. Je to vlastne čaj s polievkovými surovinami. Potrebovať budete šálku vody, dva strúčiky cesnaku, tri vetvičky čerstvej petržlenovej vňate, pažítku a štipku kajenského korenia. Na sporák dáte do panvice vodu, prevarte ju a pridajte cesnak. Nechajte ho lúhovať ešte desať minút. Zatiaľ nadrobno nakrájajte pažítku a petržlenovú vňať. Pridajte do vody a na záver dodajte kajenské korenie.

Sceďte do šálky alebo malej misky a pite tak horúce, ako je možné bez popálenia jazyka. Antibakteriálne a dezinfekčné vlastnosti cesnaku v kombinácii so stimulujúcimi a antispazmodickými vlastnosťami petržlenu robia zázraky. Pažítka obsahuje veľa vitamínu C, ktorý očisťuje krv a zbaví vás hlienu. Kajenské korenie stimuluje krvný obeh, očisťuje a detoxikuje. Okrem toho zaženie infekcie a zápaly.

ODPORÚČAME AJ:
Toto je 16 málo známych faktov o ľavákoch. Viete o nich?
Žena, ktorej sa zjavovala Panna Mária: Zachytiť jej krásu je nemožné
Highlighty týždňa: Najočakávanejšia vianočná reklama je na svete
Rozišli ste sa s partnerom? Poradíme vám, ako sa s tým vyrovnať
Roztržití ľudia sú v podstate géniovia. Tvrdia psychológovia

Komentáre