Život

Rozišli ste sa s partnerom? Poradíme vám, ako sa s tým vyrovnať

"Vedci prišli na to, že existuje spôsob, ako prekonať rozchod a zároveň tvrdia, že to čo sme robili doteraz, bolo zle. "

Zuzana Onufer, 7. novembra 2015 11:00
Záber zo seriálu Sex v meste. Foto: csfd.cz
Keď sa s niekým rozídete, vaši blízki sa vám snažia pomôcť a ponúknu vám zaručené recepty, ako sa cez to čo najrýchlejšie preniesť. Mama vám niekoľkokrát pripomenie, že existuje mnoho iných „rýb v rybníku.“ Vaša spolubývajúca vám poradí, že najlepšie na svojho ex zabudnete, ak si rýchlo začnete románik s niekým iným. A najlepšia priateľka sa zrazu súcitne objaví vo dverách s množstvom zmrzliny, gýčových časopisov a DVD so seriálom Sex v meste.

Niet pochýb o tom, že vaši najbližší majú len tie najlepšie úmysly, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou týmito radami len predĺžia vašu bolesť a utrpenie. Vedci totiž prišli na to, že existuje spôsob, ako prekonať rozchod a zároveň tvrdia, že to čo sme robili doteraz, bolo zle.

Namiesto uzatvárania sa, otvorená diskusia


Vedci z University of Arizona a Northwestern University zistili, že najlepší spôsob, ako sa dostať z rozchodu je o tom diskutovať a analyzovať, prečo sa to nevyšlo. Do štúdie zapojili 210 mladých dospelých, z ktorých všetci zažili rozchod v posledných šiestich mesiacoch. Ukázalo sa, že účastníci, ktorí diskutovali o svojich rozchodoch počas deviatich týždňov mali menší pocit osamelosti, a menej obsedantných myšlienok, ako ostatní.

Výskumníci to vysvetľujú tým, že človek po rozchode tento stav musí jednoducho emočne prijať. Musíte sa stať akoby inou obnovenou osobou, odlišnou od tej, ktorú zlomil rozchod. To dosiahnete, ak si dokážete spracovať a vysvetliť, čo sa stalo vo svojej mysli alebo v rozhovoroch s inými ľuďmi.

Urečnení ľudia sú vo výhode


„Dámy s darom výrečnosti sú z hľadiska hladšieho rozchodu vo výhode,“ tvrdí rodinný psychológ Carl Pickhardt. Ženy majú podľa neho tendenciu viac diskutovať a rozoberať svoje problémy ako muži. A tým sa so stratou rýchlejšie citovo vyrovnajú a pochopia, prečo vzťah nemohol ďalej pokračovať.
„Diskusiou o rozchode si nielenže hojíte otvorené rany, ale pripravujete sa tým aj na ďalšie svoje vzťahy. Ignorovaním rozchodu a jeho príčin ste odsúdení opakovať tie isté chyby aj vo vašich budúcich vzťahoch," hovorí Pickhardt.

Ak si teda svojho ex chcete nadobro odstrániť z hlavy, dajte si dostatok času na to, aby ste preskúmali svoje pocity. To vám pomôže sa s tým vyrovnať a ísť ďalej.

Zdroj: thegloss.com, teenvogue.com

ODPORÚČAME AJ:
Je cvičenie v štyridsiatke kľúčom k dlhému životu?
Múzeum mesta Bratislava má špecifické postavenie v múzejníctve
Obchodníci s ľuďmi lákajú na prácu s podozrivo vysokou odmenou
Krásne nechty aj po Haloweene? Vieme, ako na to

Komentáre