Zdravie

Je cvičenie v štyridsiatke kľúčom k dlhému životu?

"Fyzická aktivita v strednom veku je to pravé. Ak máte 40 rokov, je to kritická doba, keď sa vám podarí brániť telo pred starnutím. "

Zuzana Lobotková, 6. novembra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Mnoho mladých ľudí cvičí kvôli štíhlej línii. Iní kvôli zdraviu. Ale netreba sa báť začať cvičiť ani v strednom veku. Dokonca aj nízka intenzita cvičenia v strednom veku môže spomaliť starnutie buniek.

Vo fit tele mladý duch?


Výskumníci sa pozreli na to, ako cvičenie ovplyvnilo dĺžku telomér. Jedná sa o útvary na konci vlákien DNA, ktoré im bránia štiepiť sa. Ako bunka starne, teloméry sa prirodzene ničia, čo sa zhoršuje obezitou, fajčením a ochoreniami ako je diabetes a nespavosť.

Dĺžka telomér sa už dlho spája s dlhovekosťou. Predchádzajúci výskum ukázal, že športovci majú dlhšie teloméry ako necvičiaci ľudia rovnakého veku, rovnako ako aj staršie ženy, ktoré vykonávajú fyzické aktivity, napríklad chôdzu. Výskum viedol Paul Loprinzi a Jeremy Loenneke z University of Mississippi a Elizabeth Blackburnová z University of California v San Franciscu.

V rámci štúdie sa pozreli na zdravotné dáta 6500 ľudí vo veku 20 až 84 rokov. Okrem zdravia sa zamerali aj na fyzické aktivity opýtaných a zobrali im vzorky krvi. Ľudia v štúdii boli rozdelení do štyroch skupín, a to na základe ich úrovne cvičenia. Mali uviesť, ako intenzívne sa za posledný mesiac zaoberali týmito aktivitami: silový tréning, mierne cvičenie, ako je chôdza, intenzívne cvičenie, ako je beh alebo chôdza či jazda na bicykli do školy či práce.

Potom porovnali tieto údaje s dĺžkou ich telomér. Tí, ktorí sa zúčastňovali na jednom druhu činnosti, mali s asi o tri percentá nižšiu pravdepodobnosť kratších telomér než necvičiaci ľudia. Ľudia s dvomi druhmi aktivít až o 24 percent, s tromi o 29 percent a so štyrmi až o 52 percent.

Prekvapením bolo, že najlepšie výsledky boli u ľudí vo veku 40 až 65 rokov. To naznačuje, že stredný vek môže byť kľúčovou dobou, kedy začať cvičiť, aby ste zastavili skrátenie telomér. Štúdia však nepriniesla poznatok, koľko cvičenia treba, aby ste zabránili starnutiu buniek.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Kuchári a pekári musia od decembra soliť menej. Prikazuje to vyhláška
Bolí vás niečo? Vypnite to
Nedarí sa vám otehotnieť? Skúste jogu
Myómy ohrozujú mnohé ženy, pacientky sa môžu liečiť po novom
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje

Komentáre