Zdravie

Bolí vás niečo? Vypnite to

"Ľudia môžu byť odolnejší voči bolesti vďaka zmenám štruktúry mozgu. To predstavuje nádej pre ľudí, ktorí trpia chronickými bolesťami."

Zuzana Lobotková, 2. novembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Emory University
Nový výskum zvýšil možnosť vytvorenia účinnejšej liečby pre ľudí, ktorí trpia chronickou bolesťou. Vedci zistili, že ľudia s bolestivou artritídou majú v mozgu viac receptorov, ktoré reagujú na zmiernenie bolesti opiátmi. Viac receptorov znamená, že telo je odolnejšie voči bolesti. Ide teda o prírodný liek tela pomocou endorfínov a k tomu predpísaných opiátov, ako je morfín.

Opiátové receptory


Odborníci sa domnievajú, že ak sa im podarí zistiť, ako telo zvyšuje počet opiátových receptorov, dokážeme lepšie znášať aj bolesť z únavy. Niektorí ľudia sa lepšie vyrovnávajú s dlhodobo silnými bolesťami, čo vedie vedcov k tomu, aby vyšetrili, ktoré mechanizmy na zvládanie bolesti fungujú.

Tím z The University of Manchester zistil, že čím viac opiátových receptorov jedinec má, tým lepšie je schopný odolávať bolesti. Aby to otestovali, zahriali kožu pacientov laserom a merali, koľko bolesti by mohli vydržať. Potom sledovali snímky ich mozgov a rátali opiátové receptory.

Zistili, že pacienti s artritídou, ktorí trpeli silnou bolesťou, mali viac opiátových receptorov. Profesor Anthony Jones, riaditeľ manchesterského konzorcia, pre dailymail.co.uk povedal: „Je to veľmi vzrušujúce, pretože to zmení spôsob, akým premýšľame o chronickej bolesti. Ide skôr o negatívny a rezignovaný pohľad na chronickú bolesť. Táto štúdia ukazuje, že aj keď sme fyziologicky zraniteľní, celý systém je flexibilný v odolnosti voči bolesti.“

Nový spôsob liečby?


Je teda možné, že malými zmenami sa bude dať uľahčiť stav pri bolestivých diagnózach. Mohlo by ísť o jednoduché riešenie vďaka inteligentným molekulám a bez liekov. Pomohlo by to aj pri cvičení, kde by sa zvýšila výdrž a zmenšili sa bolesti po veľkom fyzickom výkone. Cvičenie totiž tiež aktivuje prirodzený systém na opiáty v mozgu. A s vyšším výkonom by sa teda mohlo zvýšiť aj množstvo takýchto receptorov.

Doktor Christopher Brown z univerzity v Manchestri povedal: „Aj keď mechanizmy týchto adaptačných zmien sú neznáme, snažíme sa hľadať spôsob, ako sa prirodzene zvyšuje odolnosť voči bolesti, bez vedľajších účinkov, spojených s mnohými liekmi proti bolesti.“ Opiátové receptory boli prvýkrát objavené v mozgu v roku 1973. Od tej doby bolo zistené, že majú niekoľko rôznych podtypov s rôznymi rolami.

ODPORÚČAME AJ:
Čo oslabuje vašu energiu? Prezradíme vám dôvody vyčerpanosti
Nedarí sa vám otehotnieť? Skúste jogu
Myómy ohrozujú mnohé ženy, pacientky sa môžu liečiť po novom
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje
Vznik rakoviny môže ovplyvniť aj životný štýl

Komentáre