Zdravie

Čo oslabuje vašu energiu? Prezradíme vám dôvody vyčerpanosti

"Ak v práci zívate, cítite ako vám oťažievajú končatiny, vaše telo podlieha skrytým energetickým zlodejom. Namiesto kávy ale skúste nájsť príčinu únavy."

Zuzana Lobotková, 28. októbra 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Kofeín môže pomôcť, ale dôležitejšie je odhaliť dôvody únavy, ktoré môžu byť často vážnejšieho zdravotného charakteru. My vám prezradíme najčastejšie príčiny vyčerpanosti a ako dostať svoju energiu späť na dostatočnú hladinu.

Anémia


Mnoho žien trpí anémiou spôsobenou nedostatkom železa. Medzi príznaky patrí únava, závraty a búšiace srdce. Vaše telo potrebuje železo, aby produkovalo červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík po celom systéme. Bez neho sa budete cítiť letargický, bez ohľadu na to ako veľa spíte.

Ak sa únava sa stala vašou súčasťou, aj cvičenie je problematické, nieto ešte bežný pracovný deň. Železo je nevyhnutné pre energiu, pretože je stavebným kameňom pre červené krvinky. Ďalšie prejavy anémie sú bolesti hlavy, závraty, hučanie v ušiach, strata vlasov, studené ruky a nohy, ťažkosti s prehĺtaním, svrbenie, poruchy spánku, nechutenstvo, bolesti brucha alebo krehké nechty.

Ak trpíte únavy, potom požiadajte svojho lekára o krvný test na VWD (von Willebrandova choroba). Tento problém sa týka zhruba 300 000 žien len vo Veľkej Británii a prejavuje sa tak, že krv nemá dostatočnú schopnosť zrážanlivosti. Ak chcete znížiť riziko vzniku anémie, uistite sa, že jete vyváženú stravu s dostatkom zeleniny.

Tréning


Cvičenie vás stojí energiu, to je jasné. Napríklad pred spaním by ste nemali intenzívne cvičiť, pretože sa vám v tele nahromadí adrenalín, rozbúši sa vám srdce a zvýši sa vám dychová frekvencia. Zaspať bude ťažšie. Navyše, ak budete cvičiť príliš dlho alebo intenzívne na vašu aktuálnu kondíciu, nenabije vás to energiou – práve naopak.
Ilustračné foto Foto: TASR

Riešenie je venovať sa kardio cvičeniu, ako je beh alebo aerobik, ráno a miernejšie cvičenie nechať na večer. To by malo zahŕňať jógu, prechádzku alebo strečing. Ak je vaša denná rutina príliš vyčerpávajúca, upravte ju. Cieľom cvičenia je zvýšiť vašu energiu, nie o ňu prísť. Žiadne cvičenie však nie je riešením, pretože to len spustí cyklus únavy. Napríklad stačí 30 minút ľahkého cvičenia denne a vaša hladina energie porastie.

Depresia


Rovnako ako strata libida, telesnej hmotnosti a nedostatok motivácie, jedným z najčastejších nežiaducich účinkov depresie je únava. Jedzte zdravo a pravidelne mierne cvičte (najlepšie na čerstvom vzduchu) alebo vyskúšajte kognitívno-behaviorálnu terapiu. Tá je uznávaná ako účinná pri pomoci k zmene štruktúry vašej mysli, takže môžete ovládať stres a depresie. Nápomocná je aj bylina ľubovník bodkovaný, avšak len pri miernej alebo stredne ťažkej depresii.

Problémy s cukrom v krvi


Mnoho ľudí trpí cukrovkou, no veľa ďalších ju ani nemá diagnostikovanú. Čiastočne to súvisí s vysokým príjmom cukru v strave, obezitou a sedavým životným štýlom. Nastáva, keď je množstvo glukózy (cukru) v krvi príliš vysoké a vaše telo nie je schopné ho zmeniť na energiu, pretože nemá dostatok inzulínu alebo produkcia inzulínu nefunguje správne. Telo potom rozkladá svoje zásoby tuku a bielkovín, aby sa pokúsilo uvoľniť viac glukózy a problém sa zhoršuje. To je dôvod, prečo ľudia s neliečeným diabetom cítia únavu a schudnú. Medzi ďalšie príznaky patrí časté močenie a extrémny smäd.

Ak je krvný test na cukrovku negatívny, potom vaše únava môže byť spôsobená hladinou cukru v krvi.
Chuť na škrobové, sladké alebo tučné jedlá pred menštruácie znamená, že máte nerovnováhu cukru v krvi. Ak chcete zachovať hladinu cukru v krvi stabilnú, vyvarujte sa cukru a rafinovaných spracovaných potravín, rovnako ako džúsov, cigariet a kofeínu.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jedzte každé tri hodiny a aj to potraviny s nízkym glykemickým indexom, ako sú morské plody, vajcia, hummus, zelenina a ovocia, ako sú hrušky, hrozno a jablká. Cestoviny nahraďte ryžou basmati na raňajky si dajte ovsenú kašu miesto sladkých cereálií.

Dehydratácia


Dehydratácia nastane, keď stratíte viac tekutín, než prijmete. Vaše telo nemá dostatok vody a iných tekutín aby mohlo plniť svoje normálne funkcie. Štúdia na začiatku tohto roka zistila, že sadnúť si za volant, keď ste dehydrovaný, je rovnako nebezpečné, ako šoférovať pod vplyvom alkoholu. Mierna dehydratácia nastáva, keď sme stratíte len jedno alebo dve percentá normálneho objemu vody v tele.

Klesá pozornosť a krátkodobá pamäť. Mierna dehydratácia môže spôsobiť príznaky, ako je slabosť, závraty a únava. Nedostatočný príjem vody počas horúceho počasia alebo cvičenia tiež môže vyčerpať zásoby vody z vášho tela. Ďalšie príčin dehydratácie sú hnačka, vracanie, horúčka alebo nadmerné potenie. Treba teda zvýšiť príjem tekutín, ale ťažké prípady vyžadujú okamžitú lekársku starostlivosť. Obmedzte príjem alkoholu, čaju a kávy, pretože spôsobujú dehydratáciu.

Nedostatok vitamínu B12


Ak sa cítite unavení a jete zdravú stravu, môže byť na príčine nedostatok vitamínu B12, ktorý pomáha prenášať kyslík do celého tela. Skúste sa lekára opýtať, či by vám neskontroloval hladinu B12 v krvi. Ten potom môže byť podávaný injekčne lekárom v prípade potreby.

Znížená činnosť štítnej žľazy


Vaša štítna žľaza funguje tak, že produkuje hormón tyroxín, ktorý riadi metabolizmus a reguluje hladinu energie. Ak ho vaša štítna žľaza produkuje príliš málo, cítite únavu, priberáte na váhe, vaša pokožka a vlasy sú suché, objavujú sa aj depresie. Lekár vám v tomto prípade predpíše lieky na zvýšenie hladiny hormónov. Tiež by ste mali jesť stravu s vysokým obsahom ovocia, zeleniny, rýb a morských rias, a vyhnúť sa alkoholu a cigaretám.

Alergie


Potravinové alergie alebo intolerancie spôsobujú letargiu a podráždenosť. Je to kvôli reakcii imunitného systému, ktorá spotrebuje obrovské množstvo energie. Najbežnejšie potravinové problémy sú pšenica, mliečne výrobky a cukor. Vaše telo míňa energiu, lebo sa snaží jedlo stráviť, a tak vám veľa energie už neostane.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Nedarí sa vám otehotnieť? Skúste jogu
Myómy ohrozujú mnohé ženy, pacientky sa môžu liečiť po novom
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje
Vznik rakoviny môže ovplyvniť aj životný štýl
Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy

Komentáre