Zdravie

Myómy ohrozujú mnohé ženy, pacientky sa môžu liečiť po novom

"Myómy maternice sú najčastejšie nezhubné gynekologické nádory u žien v reprodukčnom veku, teda od začiatku menštruácie až do menopauzy, niekedy sa objavia aj po nej."

TASR, 25. októbra 2015 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Svätopluk Písecký
Myómy maternice patria medzi najčastejšie ochorenia ženského reprodukčného systému. Vyskytujú sa u žien v reprodukčnom veku, najčastejšie od 35. roku života. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo v období rokov 2008 až 2010 na Slovensku každoročne viac než 6600 žien hospitalizovaných pre myómy maternice. Aj slovenské pacientky majú po novom možnosť novej liečby, ktorá by mala zabrániť hysterektómii.

Myómy maternice sú benígne, teda nezhubné nádory. Vyrastajú zo svaloviny maternice, môžu byť izolované alebo mnohopočetné a môžu deformovať maternicu. Dôvod, prečo myómy u niektorých žien rastú a u iných nie, nie je ešte úplne objasnený. Významné množstvo výskumov ich vznik a rast spája so zmenou hladiny ženských pohlavných hormónov najmä progesterónu a estrogénu. Svoju úlohu zohráva aj genetická predispozícia.

Myómy maternice sú najčastejšie nezhubné gynekologické nádory u žien v reprodukčnom veku, teda od začiatku menštruácie až do menopauzy, niekedy sa objavia aj po nej. Myómy sa tak často zistia náhodou pri ultrazvukovom vyšetrení. Tie, ktoré spôsobujú príznaky ochorenia, sa nazývajú symptomatické. Na myóm môže poukazovať napríklad silné a dlhé menštruačné krvácanie či krvácanie mimo menštruácie alebo chudokrvnosť. Príliš veľké myómy spôsobujú pocit tlaku v podbrušku a často sú príčinou problémov s močením alebo so stolicou.

Ak sú myómy malé a nespôsobujú ťažkosti, pacientka sa len sleduje. Pokiaľ sa neobjavia problémy, odporúča sa každého pol roka absolvovať vaginálnu ultrasonografiu. V prípade nutnosti liečby majú pacientky k dispozícii farmakologické alebo chirurgické možnosti, voľba závisí od konkrétneho prípadu. V rámci farmakologickej liečby sa využíva hormonálna antikoncepcia a analógy gonadoliberínov.

Po novom majú aj slovenské pacientky k dispozícii novú tabletkovú liečbu s účinnou látkou ulipristal acetát. Vďaka nej sa môžu vyhnúť operačnému odstráneniu maternice. „Nová liečba ženám umožňuje, aby neprišli o maternicu. Účinná látka v obyčajnej tabletke si „nájde“ myóm a pôsobí iba v ňom. Nová liečba zastaví krvácanie, zmenší nádory tak, že sa dajú u mladších žien vyoperovať a žena môže rodiť, alebo ju ženy, čo už odrodili, berú dovtedy, kým prídu do prechodu,“ vysvetlila gynekologička a pôrodníčka Adriana Maľová. Od júna 2015 je liečba hradená z verejného zdravotného poistenia v opakovaných cykloch až do menopauzy.

ODPORÚČAME AJ:
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje
Aj školáci majú nárok na stres
Vznik rakoviny môže ovplyvniť aj životný štýl
Pomáha vám zubná niť? Zistili sme, ako to je
Kašeľ je obranným mechanizmom organizmu

Komentáre