Zdravie

Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy

"Od vypuknutia epidémie eboly koncom roku 2013 sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo v západnej Afrike krvácavou horúčkou vyše 28.400 osôb."

TASR, 18. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Stopy vírusového ochorenia ebola sa môžu vyskytovať v semene osôb, ktoré prekonali krvácavú horúčku, až po obdobie deviatich mesiacov od nákazy. Vyplýva to z prvých výsledkov dlhodobej štúdie publikovanej v prestížnom odbornom magazíne New England Journal of Medicine (NEJM), o ktorej záveroch dnes informovala agentúra DPA.

Vedci podrobili testom vzorky semena odobratého 93 mužom z hlavného mesta západoafrického štátu Sierra Leone, Freetownu. Títo muži sa ebolou nakazili v uplynulých dvoch až desiatich mesiacoch. Testy potvrdili, že po šiestich mesiacoch sa síce výskyt vírusu v testovanom semene výrazne znížil, jeho stopy však u niektorých mužov ostali.

Ďalšie testovanie odobraných vzoriek semena sa uskutoční v americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), aby sa určilo, či v týchto prípadoch pretrváva riziko infekcie. Stopy vírusu v genetickom materiáli u osôb, ktoré prekonali ebolu, sa potvrdili už v predchádzajúcich výskumoch, doplnila DPA.

Publikovaná správa odhaľuje prvé výsledky spoločnej dlhodobej štúdie organizovanej vedeckými tímami orgánov na ochranu verejného zdravia v Sierre Leone, Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a amerického CDC.

Osoby podrobené testom v rámci tejto štúdie boli poučené o bezpečnom správaní a dostali kondómy.

"Preživší po ebole sa musia vyrovnávať s rastúcim počtom zjavných zdravotných komplikácií," uviedol riaditeľ CDC Tom Frieden. "Táto štúdia nám dáva nové dôležité informácie o zotrvaní vírusu ebola v semene a pomáha predkladať odporúčania preživším a ich milovaným, ktoré im pomôžu ostať zdravými."

Od vypuknutia epidémie eboly koncom roku 2013 sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo v západnej Afrike krvácavou horúčkou vyše 28.400 osôb a takmer 11.300 jej podľahlo. V Sierre Leone už tri týždne nezaznamenali nový známy prípad tohto ochorenia.

ODPORÚČAME AJ:
Chrípková sezóna začína: Vieme, ako sa jej vyhnúť
Dajte stop vráskam vďaka paradajkovej pilulke
Dlhodobé sedenie môže spôsobiť nepríjemné problémy
Nielen odtlačok prsta či jazyka, aj vaša bakteriálna aura je jedinečná
Prečo ženy by mali piť pivo? Predsa kvôli zdraviu

Komentáre