Zdravie

Nedarí sa vám otehotnieť? Skúste jogu

"Odborníci na problémy s plodnosťou dávajú párom, ktorým sa nedarí počať potomka, rôzne rady. Snáď k nim pribudne aj joga."

Zuzana Lobotková, 26. októbra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Strečing a dychové cvičenia dokážu prelomiť stres a zvýšiť plodnosť. To znamená, že by odborníci mali začať jogu priamo odporúčať svojim pacientkam, ktoré zažívajú ťažkosti s otehotnením. Pretože často je to práve stres z liečby neplodnosti, ktorý tieto snahy ešte viac sťažuje.

Hlavne bez stresu


Jedna z troch žien prechádzajúcich liečbou neplodnosti trpí ťažkou úzkosťou a depresiami. A pritom stačí na boj 45 minút jogy týždenne. Dailymail.co.uk priniesol informáciu, že u žien s problémami s počatím stačilo cvičiť jogu po dobu šiestich týždňov, aby sa znížila hladina ich stresu a o 20 percent zvýšila pravdepodobnosť počatia.

Stresové hormóny môžu zastaviť ženskú ovuláciu a tiež narušiť šancu uchytenia oplodneného vajíčka v maternici. Tím výskumníkov zo stredísk v Illinois a St Joseph Hospital v Chicagu zistil, že v priebehu šiestich týždňov jogy 50 žien podstupujúcich liečbu neplodnosti videlo pokles stresu o pätinu. V porovnaní s tým druhá skupina 50 žien, ktoré necvičili jogu, nesledovala žiadne významné zmeny v ich strese.

Jóga, ktorá má počiatky v Indii pred 5000 rokmi, zahŕňa množstvo cvikov a dychových cvičení.
Výskumníčka doktorka Jennifer Hirshfeld-Cytronová povedala: „Videli sme pokles úzkosti pacientok, ktoré cvičili jogu. To je obzvlášť vzrušujúce vzhľadom k tomu, že štúdie ukázali štatistický nárast úzkosti u pacientiek podstupujúcich liečbu neplodnosti.“

Jednou z príčin sú vysoké náklady na liečbu, ale v tesnom závese zostáva emocionálna úzkosť. Doktor Stuart Lavery, expert na plodnosť na Imperial College v Londýne, povedal: „Umelé oplodnenie je stresujúci zážitok. Čokoľvek, čo pomáha pacientom vyrovnať sa s týmto stresujúcim obdobím, môže byť len dobré.“

ODPORÚČAME AJ:
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje
Aj školáci majú nárok na stres
Vznik rakoviny môže ovplyvniť aj životný štýl
Pomáha vám zubná niť? Zistili sme, ako to je
Kašeľ je obranným mechanizmom organizmu

Komentáre