Cestovanie

Múzeum mesta Bratislava má špecifické postavenie v múzejníctve

"Múzeum má v súčasnosti 11 tematických múzeí."

TASR, 6. novembra 2015 10:00
Z výstavy v Múzeu mesta Bratislavy, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer
V hierarchii slovenského múzejníctva má špecifické postavenie Múzeum mesta Bratislava (MMB). Kultúrna inštitúcia, ktorej počiatky siahajú do leta 1868, je najstarším slovenským múzeom s nepretržitou prevádzkou.

Impulzom na založenie dnešného MMB bol vznik bratislavského Okrášľovacieho spolku v marci 1868. "Z jeho iniciatívy, podporenej mešťanostom Henrichom Justim, vzniklo Múzeum slobodného kráľovského mesta Prešporku," pripomenula historický fakt vedúca oddelenia komunikácie MMB Beáta Husová. Prvý rok bola expozícia múzea sprístupnená pre verejnosť sezónne, od apríla do októbra. Spočiatku iba dva dni v týždni. Múzeum prezentovalo dary, ktoré inštitúcii darovali jednotlivci i spolky. "Už v roku 1869 sa v jeho zbierkach nachádzalo 1200 predmetov, pričom tie najvzácnejšie poschádzali z 13. storočia," priblížila Husová.

Prvé tematicky inštalované expozície múzea vznikli v 20. až 30. rokoch 20. storočia v priestoroch Starej radnice, v Apponyiho paláci a rodnom dome Johanna Nepomuka Hummela. Rozširovanie ďalších expozícií múzea sa udialo v 60. a 70. rokoch minulého storočia, kedy vznikla väčšina doteraz fungujúcich múzeí. Na začiatku 21. storočia vzniklo Múzeum Arthura Fleischmanna. V rámci celkovej obnovy Apponyiho paláca v rokoch 2005-2007 bolo otvorené okrem znovu inštalovanej expozície Múzea vinohradníctva aj Múzeum historických interiérov. V roku 2011 po celkovej obnove Starej radnice sprístupnili novú expozíciu Múzea dejín mesta. V Starej radnici sa vytvoril aj priestor pre prácu s detským návštevníkom a rodinami pod názvom Detský ateliér Múzeum má budúcnosť.

MMB má v súčasnosti 11 tematických múzeí väčšina z nich sa nachádza v historickom centre hlavného mesta, výnimkou sú hrad Devín a Múzeum Antická Gerulata v Rusovciach. Expozície dokumentujú dejiny mesta od najstarších dôb prostredníctvom archeologických nálezov, pamiatok na bohatú remeselnú činnosť i priemysel, vinohradníctvo, dejiny farmácie, kultúrny i spoločenský život, zbierky etnografického charakteru, ale i numizmatiky. Väčšina múzeí sa nachádza v historickom centre hlavného mesta, výnimkou sú hrad Devín a Múzeum Antická Gerulata v Rusovciach.

Okrem stálych expozícií patrí medzi lákadlá MMB v súčasnosti aj expozícia "30x o športe" v Starej radnici, ktorá prezentuje 30 rokov Slovenského olympijského a športového múzea. Taktiež výstava Devín v praveku na hrade Devín. "V druhej polovici októbra, presnejšie 21. októbra, budeme vystavovať v Starej radnici tiež víťazné fotografie tohtoročnej súťaže Slovak Press Photo," informovala Husová. V decembri chce MMB otvoriť výstavu s názvom Ako sme digitalizovali, ktorá dokumentuje činnosť digitalizácie zbierkových predmetov. "Digitalizáciou prešlo približne 15.000 exponátov," pripomenula Husová.

V poslednej štvrtine roka by mal takisto vyvrcholiť projekt Maľované dejiny Bratislavy. Zámerom takmer dvojročného projektu bolo priblížiť deťom históriu Bratislavy cez sugestívne rozprávanie historika Pavla Dvořáka, ktoré deťom rozprával na stretnutiach s názvom Rozpoviem ti tri príbehy... "Po odznení príbehov deti v ateliéri ilustrovali svoje predstavy a fantázie. Do projektu sa zapojili materské, základné školy a základné umelecké školy z Bratislavy, Bratislavského samosprávneho kraja, ale aj z celého Slovenska," uviedla Husová. Na vydaní knižnej publikácie MMB intenzívne pracuje.

ODPORÚČAME AJ:
Hradné múzeum mapuje históriu Fiľakova, hradu a celého regiónu
Skvostom kaštieľa vo Sv. Antone je zlatý salón Márie Antoinetty
Prekvapivý výbuch Vezuvu neprežil ani jeho vedecký pozorovateľ Plinius
Pri otvorení Balneologického múzea v Piešťanoch bol aj Alfons Mucha
Ekomúzeá chcú ponúkať ľuďom zážitky a vťahovať ich do diania v regióne

Komentáre