Cestovanie

Hradné múzeum mapuje históriu Fiľakova, hradu a celého regiónu

"Výstavné priestory fiľakovského múzea ponúkajú návštevníkom množstvo zaujímavých exponátov."

TASR, 2. novembra 2015 11:00
Na snímke vstupná brána Fiľakovského hradu s Bebekovou baštou. Foto: TASR - Branislav Caban
Hradné múzeum Fiľakovo mapuje históriu mesta, Fiľakovského hradu a celého okolitého regiónu od praveku až po 60. roky 20. storočia. Podľa slov riaditeľky Viktórie Tittonovej sa myšlienka jeho založenia zrodila už v roku 1941 a vďaka tomu prebehol na hrade aj rozsiahly archeologický výskum.

"Prerušila ho však vojna, podobne ako aj proces zakladania múzea. Prvé Okresné vlastivedné múzeum vo Fiľakove preto vzniklo až v roku 1951. Po rôznych transformáciách, premenovaní a sťahovaní sprístupnilo v roku 1994 svoju stálu expozíciu v budove Vigada, teda v mestskej redute. Tam funguje dodnes ako Mestské vlastivedné múzeum," načrtla stručnú históriu múzea riaditeľka a dodala, že pod súčasným názvom funguje múzeum od apríla 2007 a do správy získalo aj Fiľakovský hrad.

Priamo na hrade v zrekonštruovanej Bebekovej bašte sú inštalované dve stále expozície. "Predstavujú históriu hradu, mesta a jeho okolia. Návštevníci tu môžu vidieť zaujímavé exponáty od praveku až po koniec 17. storočia, kedy bol hrad zničený," priblížila Tittonová. Na tieto expozície nadväzuje stála expozícia Mestského vlastivedného múzea, ktorá mapuje dejiny mesta od obdobia zruinovania hradu po 60. roky 20. storočia. "V týchto priestoroch sa nachádzajú aj krásne zdobené smaltované nádoby, ktoré odkazujú na slávu niekdajšej fiľakovskej smaltovne Kovosmalt," povedala riaditeľka s tým, že v obidvoch múzeách sa pravidelne konajú aj dočasné výstavy s rôznou tematikou.

Výstavné priestory fiľakovského múzea ponúkajú návštevníkom množstvo zaujímavých exponátov. "V hradnom múzeu sa nachádza napríklad vyše 3000 rokov starý súbor hrobovej keramiky z Radzoviec, časť bronzového pokladu z Hodejova a vzácne slovansko-avarské opaskové kovania z Prše," vymenovala Tittonová. Na priamu históriu hradu odkazujú pôvodné železné kľúče od jeho brán, glazované kachlice, zbrane, rôzne nástroje a drobné predmety, niektoré aj tureckého pôvodu. "Zaujímavá je tiež olejomaľba s básňami niekdajšieho hradného kapitána Štefana Koháryho II. V Mestskom vlastivednom múzeu je zase vystavená hodnotná pečať cechu fiľakovských čižmárov z roku 1636," dodala.

Do Fiľakova prichádza veľa turistov z Maďarska, keďže mesto leží neďaleko hraníc. Aj sprievodné texty expozícií sú preto v oboch jazykoch. "Počet slovenských a maďarských návštevníkov je u nás v múzeu približne rovnaký," uviedla na margo návštevnosti riaditeľka, ktorá tohtoročnú turistickú sezónu hodnotí pozitívne. "Bola podobne silná ako vlani, počet návštevníkov snáď aj prevýši minuloročnú štatistiku. Potrebujeme k tomu ale pekné jesenné počasie," konštatovala. Doplnila, že začiatkom roka oslovili slovenské školy a na prehliadku múzea sa im odvtedy hlásia aj triedy zo vzdialenejších miest.

Vedenie múzea pripravuje do blízkej budúcnosti niekoľko noviniek. "Chceli by sme zrekonštruovať časť obranného palisádového systému, aby návštevníci mali predstavu, ako asi vyzeralo predhradie v 16. až 17. storočí. Budeme pokračovať s archeologickým prieskumom hradu, aby sme zistili čo najviac o jeho histórii a na budúci rok plánujeme pri otvorení turistickej sezóny výstavu z odkrytých nálezov. Budeme sa tiež snažiť získať financie na sanáciu hradných múrov, na obnovu ich deštruovaných častí," povedala na záver Tittonová.

ODPORÚČAME AJ:
Prekvapivý výbuch Vezuvu neprežil ani jeho vedecký pozorovateľ Plinius
Pri otvorení Balneologického múzea v Piešťanoch bol aj Alfons Mucha
Ekomúzeá chcú ponúkať ľuďom zážitky a vťahovať ich do diania v regióne
Gitarové múzeum ukrýva 1200 exponátov
Jaskyňa Driny, Smolenický zámok: V Malých Karpatoch je čo pozerať

Komentáre