Cestovanie

Jaskyňa Driny, Smolenický zámok: V Malých Karpatoch je čo pozerať

"Pre pešiu turistiku je najatraktívnejšie najmä okolie Smoleníc. Ponúka viacero zaujímavých miest - Smolenický zámok, jaskyňu Driny, divokú tiesňavu Hlboča i významnú archeologickú lokalitu Molpír. "

TASR, 3. októbra 2015 8:00
Národná prírodná pamiatka - jaskyňa Driny, sa nachádza v Smolenickom krase v Malých Karpatoch. Foto: TASR - Ivan Majerský
Milovníci pešej turistiky v Trnave nemajú výhodu kolegov z miest pod horami, že svoje pochody môžu začať rovno "za humnami". Zakaždým musia absolvovať niekoľko štartovacích kilometrov rovinou, kým sa ku kopcom vôbec dostanú. Zväčša sa vydajú severozápadným smerom do Malých Karpát, kde je hustá sieť značkovaných turistických chodníkov a viaceré prírodné i historické zaujímavosti.

Pre pešiu turistiku je najatraktívnejšie najmä okolie Smoleníc, ktoré ponúka viacero zaujímavých miest - Smolenický zámok, jaskyňu Driny, divokú tiesňavu Hlboča i významnú archeologickú lokalitu Molpír. Tradičná túra zo Smoleníc vedie na najvyšší vrch Malých Karpát Záruby a na zrúcaninu hradu Ostrý Kameň. Všetky tieto i ďalšie trasy majú mnohokrát pochodené aj členovia turistického oddielu Slovšport Trnava. "Medzi naše obľúbené patria turistické výlety do Malých Karpát a Považského Inovca," povedal podpredseda oddielu Miroslav Sadloň pre TASR.

Vyhľadávanou akciou turistov nielen z Trnavy, ale aj z celého Slovenska, býva Silvestrovský hviezdicový výstup na Záruby (767 metrov). Stretnutie v posledný deň roka organizuje práve tento oddiel, a to už viac ako tri desaťročia. "Na Zárubách dostanú vždy všetci účastnícky diplom a odznak, účasť býva približne 1300 až 1500 ľudí," uviedol Sadloň.

Obľúbené medzi turistami sú podľa jeho slov aj značené turistické trasy na Smolenický zámok, na Ostrý Kameň, Červený Kameň, Korlátko, Beckov, Čachtický hrad či Pajštún. Z Trnavy sa tiež putuje turistickými trasami na Dobrú Vodu, Devín, Vršatec, hrad Branč či až do Trenčína na hrad.

„Radi si spravíme napríklad výlet z Modry aj na vyhliadkovú vežu Veľká Homoľa a odtiaľ na Zochovu chatu,“ dodal Sadloň. V poslednom období sa podľa neho stávajú medzi turistami čoraz populárnejšie výstupy v Malých Karpatoch na 11 kopcov, ktoré majú výšku nad 700 metrov. "To je už pre mnohých výzva," konštatoval podpredseda turistického oddielu Slovšport Trnava.

Mimotrnavskí turisti sa môžu v prípade záujmu zorientovať v možnostiach turistických trás a chodníkov na portáli mesta Trnava i na turistickom portáli Vitajte v Trnave. Okrem spomínaných trás upriamujú pozornosť aj na ďalšie, ako je náučný chodník k zrúcanine Katarínka, okolo Bukovej, Suchej nad Parnou či okolo Orešian.

ODPORÚČAME AJ:
Görgeiho tunel mal byť podľa turistov už dávno technickou pamiatkou
Chodník Jozefa Kronera vedie zo Staškova po hranicu s Hornou Lomnou
Vyberte sa na turistiku: Okolo Košíc je deväť náučných chodníkov
V Tatranskom národnom parku je osem náučných chodníkov

Komentáre