Cestovanie

Vyberte sa na turistiku: Okolo Košíc je deväť náučných chodníkov

"Pre zdatnejších turistov je určený Náučný chodník na Drienkovú skalu, ľudovo nazývanú aj Malý Šivec. Nachádza sa pod výhľadovým vrchom Sivec, vo výške asi 530 metrov. "

TASR, 25. septembra 2015 8:00
Pohľad na vrch Sivec (vľavo od stredu snímky) z Folkmarského sedla, súčasť košických mestských lesov. Foto: TASR – Milan Kapusta
Príležitosť dozvedieť sa viac o prírode, ale i lesnom hospodárstve či lokálnych dejinách ponúka v rámci príjemných prechádzok v košických Mestských lesoch deväť náučných chodníkov.

Najobľúbenejším z nich je chodník Zvieratká v lese v lokalite Hradová, ktorý je určený najmenším návštevníkom. „Sú na ňom osadené drevené sochy zvieratiek, ktoré žijú v našich lesoch. Pohodlným chodníčkom sa dá prejsť za pol hodiny vrátane zastávok," hovorí Eva Mižáková z Mestských lesov Košice, a.s.

V oblasti Hradová sa nachádzajú celkom štyri na seba nadväzujúce náučné chodníky. Okrem Zvieratiek v lese s dĺžkou 0,6 kilometra a šiestimi stanovišťami sú to trasy Človek a les, Lesné dreviny a Z histórie Košického hradu, ktoré sú dlhé po 0,4 kilometra a záujemcovia na nich nájdu informačné panely.

Lesnícky náučný chodník (2,5 km) možno prejsť v lokalite Bankov. Na Starej spišskej ceste je sedem stanovíšť, ktoré populárno-náučnou formou oboznamujú návštevníkov s lesníckou činnosťou, lesným prostredím a hospodárením v lese.

Pre deti predškolského veku a prvého stupňa základných škôl slúži Náučný chodník zvedavých myšiek prírodovedného zamerania, ktorý sa začína na Alpinke oproti výstupnej stanici Detskej železnice. Obnovili ho v tomto roku.

Nový náučný chodník Vrabčie skaly otvorili v júni tohto roku v oblasti Čermeľ – Baránok. Chodník sa začína na parkovisku pri zastávke MHD a celý okruh má dĺžku 4,9 kilometra. "Osem tabúľ rozmiestnených na úvodných dvoch kilometroch prezentuje vtáčie druhy typické pre naše územie a zaoberá sa zaujímavosťami zo života vtákov a ich spolužitím s človekom v prímestskom prostredí," priblížila Mižáková.

Ďalšiu trasu možno prejsť na tzv. kyslíkovej dráhe v Čermeľskom údolí. Chodník Z histórie Čermeľského údolia má dĺžku 1,5 km a tri panely s popisom zaujímavých aktivít v danej lokalite v minulosti, napríklad papierový mlyn či lyžiarsky skokanský mostík.

Pre zdatnejších turistov je určený Náučný chodník na Drienkovú skalu, ľudovo nazývanú aj Malý Šivec. Nachádza sa pod výhľadovým vrchom Sivec, vo výške asi 530 metrov. Záujemcov k nemu dovedie červená odbočka zo zelenej turistickej trasy, ktorá sa začína v stredisku Ružín - Košické Hámre. Dĺžka chodníka je 1,3 kilometra.

Vo výstavbe náučných chodníkov plánujú Mestské lesy Košice pokračovať. "V tomto roku ešte pripravujeme vybudovať druhý Lesnícky náučný chodník v Košickej Belej, v spolupráci s nadáciou SPP a s miestnym Dobrovoľným hasičským zborom. Bude venovaný lesníctvu – a jeho jednotlivým činnostiam. Jeho účelom je prístupnou formou priblížiť prácu lesníkov širokej verejnosti," uviedla Mižáková.

ODPORÚČAME AJ:
V Tatranskom národnom parku je osem náučných chodníkov
Ovocno-destilátová cesta približuje tradície kopaničiarskeho regiónu
KLÁTOVA NOVÁ VES: Turistický chodník vedie po stopách pamiatok v obci
Z Veľkého Choča je unikátny výhľad na všetky strany
Dominantný Zobor ukrýva hradisko s dvojkilometrovým obranným valom

Komentáre