Cestovanie

Ovocno-destilátová cesta približuje tradície kopaničiarskeho regiónu

"Cesta vznikla v roku 2013 v rámci projektu cezhraničnej spolupráce a nadväzuje na Oskorušovou stezku v susednom cezhraničnom regióne Strážnicka."

TASR, 20. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica
Oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami kopaničiarskeho regiónu, v ktorom má pestovanie, spracovanie ovocia a výroba destilátov z neho dlhú tradíciu, je hlavným cieľom projektu Miestnej akčnej skupiny (MAS) Kopaničiarsky región nazvaný Kopaničiarska ovocno-destilátová cesta. Vznikla v roku 2013 v rámci projektu cezhraničnej spolupráce a nadväzuje na Oskorušovou stezku v susednom cezhraničnom regióne Strážnicka.

Podľa projektového manažéra Petra Nemčeka prvé myšlienky vytvoriť na turistických trasách zaujímavé destinácie sa objavili už v 90. rokoch minulého storočia. Kopaničiarsku ovocno-destilátovú cestu sa však podarilo vytvoriť až v roku 2013 v rámci programu cezhraničnej spolupráce SR - ČR 2007–2013. Celkové náklady na projekt boli 23.538 eur, z toho eurofondy tvorili 19.000 eur a zvyšok pokryli zdroje štátneho rozpočtu a súkromné zdroje.

"Tento produkt zážitkového cestovného ruchu rozširuje ponuku aktívneho trávenia voľného času v regióne o možnosť návštevy centier spracovania ovocia, ktorá je spojená s degustáciou miestnych produktov. Cyklisti, turisti a chalupári sa prostredníctvom informačných panelov môžu dozvedieť o spôsoboch spracovania ovocia a o subjektoch, ktoré sa takouto činnosťou zaoberajú. Ochotu participovať na tomto projekte prejavilo spolu 11 subjektov z regiónu, pri ktorých boli takéto panely inštalované," priblížil Nemček.

Turisti či záujemcovia z regiónu si podľa neho môžu s konkrétnym subjektom dohodnúť exkurziu do objektu, súčasťou ktorej je odborný výklad, ukážka výrobných procesov, prípadne ochutnávka produktov (sušeného ovocia, muštov, lekvárov, ovocných čajov, destilátov a tradičných ovocných koláčov). "Skupina turistov si tak môže samostatne naplánovať celodenný výlet po vybraných zariadeniach patriacich do ovocno-destilátovej cesty ako aktívne spestrenie pobytu v kopaničiarskom regióne. Takýmto spôsobom chceme prispieť k zvýšeniu informovanosti a povedomia v oblasti pestovania a spracovania ovocia u bežných obyvateľov regiónov a prispieť tak k zachovaniu ovocných stromov nielen ako darcov plodov, ale tiež ako významných krajinných prvkov," uzavrel projektový manažér.

ODPORÚČAME AJ:
Z Veľkého Choča je unikátny výhľad na všetky strany
Dominantný Zobor ukrýva hradisko s dvojkilometrovým obranným valom
Na Poľane má vraj Jánošík ukryté svoje poklady
Maginhrad je opradený povesťami
Vyhľadávaný vrchol Kremenec leží na hranici troch štátov

Komentáre