Život

Roztržití ľudia sú v podstate géniovia. Tvrdia psychológovia

"Čím je váš mozog viac dezorganizovaný, tým ste bystrejší."

Zuzana Onufer, 1. novembra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann
Existuje množstvo stereotypov ohľadom roztržitých ľudí. V mysli sa nám ihneď vynorí tvár roztržitého profesora, ktorý nemôže nájsť svoje okuliare, aj keď ich má celý ten čas na temene hlavy. Alebo na prvý pohľad kreatívny typ človeka, ktorý je v metre tak zaneprázdnený vymýšľaním nových nápadov, že zabudne vystúpiť. Ale posmešky bokom.

Čím viac sme roztržitejší, tým viac sme tvoriví


Psychológovia najnovšie tvrdia, že niekto, kto je zmätený, zábudlivý a zdanlivo nekoncentrovaný, je vlastne geniálny. Keď má niekto pretlak nápadov a poskakuje medzi nimi, praktické záležitosti môže takýto mozog odsunúť stranou. Roztržitý mozog však pracuje na plné obrátky. Inak povedané, čím viac je náš mozog roztržitý, tým sme kreatívnejší, bystrejší a inteligentnejší. Je prospešné, ak viacero nápadov, ktoré máte, sú medzi sebou v interakcii a navzájom sa inšpirujú. Ak sa zameriavame a koncentrujeme iba na jednu myšlienku, tam je badať pokles v oblasti inovácií.

Odkiaľ pochádzajú dobré nápady?


V knihe Where Good Ideas Come From: The Natural History of Innovation, hovorí jej autor Steven Johnson o tom, ako viacero koníčkov a množstvo prečítaných kníh vedie k značným pokrokom v oblasti tvorivosti. Umožňuje to nášmu mozgu podvedome všetko porovnávať, vytvárať nové idey, prepojenia a ľahšie hľadať riešenia vzniknutých problémov.

To je aj zmysel multitaskingu. Je to vlastne riešenie viacerých úloh alebo projektov naraz. Jeden projekt síce môže byť dominantný, ale pri jeho kreatívnom spracovaní využívame poznatky z iných súbežných projektov. To robí túto metódu tak inovatívnou, pretože sa v rámci nej dokážeme pozerať na veci z iných uhlov pohľadu a vytvárať nové užitočné prepojenia.

Praktickosť verzus genialita


Johnson teda tvrdí, že ľudia, ktorých myseľ je roztečená viacerými smermi, sú viac kreatívni a dokážu lepšie riešiť problémy. Pokojne teda myslite na sto vecí naraz a netrápte sa tým, že opäť neviete nájsť svoje kľúče od auta. Práve ste možno vymysleli spôsob, ako zastaviť globálne otepľovanie.

Zdroj: yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
Život na Zemi jestvoval o 300 miliónov rokov skôr
Najlepší a najhorší partner podľa typu vašej osobnosti
Obchod s ľuďmi: Obeťami sú najmä Rómovia, vykorisťujú ich v Anglicku
Vedci odhalili vzorec pre dokonalý polliter piva

Komentáre