Zdravie

Pozor na rastlinné oleje. Uvoľňujú sa z nich rakovinotvorné látky

"Večný boj rastlinných a živočíšnych tukov vyhrávajú nateraz živočíšne."

Zuzana Onufer, 13. novembra 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Používate na vyprážanie slnečnicový alebo kukuričný olej? Vedci najnovšie varujú, že pri ich zahrievaní dochádza k uvoľňovaniu toxických chemických látok spojených s rakovinou a ďalšími chorobami. Zdravšou alternatívou je podľa nich maslo, masť a kokosový olej.

Toto tvrdenie popiera doterajšie odporúčania vedcov, ktorí tvrdili, že oleje s vysokým obsahom polynenasýtených tukov, ako je napríklad kukuričný a slnečnicový olej sú lepšie pre zdravie ako nasýtené živočíšne tuky.

Úplne najhorší je slnečnicový olej


Vedecký tím pod vedením profesora bioanalytickej chémie a chemickej patológie Martin Grootvelda pokusmi zistil, že zahrievaním rastlinných olejov sa uvoľňujú vo vysokej koncentrácii látky zvané aldehydy. Tie môžu spôsobiť rakovinu, srdcové choroby a demenciu. Napríklad typické americké jedlo – ryba s hranolčekmi, vyprážané na rastlinnom oleji obsahovalo 100 až 200 krát viac toxických aldehydov, než je bezpečný denný limit stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou.

V kontraste pri zahrievaní masla, olivového oleja a bravčovej masti vykázali testy oveľa nižšie hladiny aldehydov. Najnižšiu úroveň škodlivých chemikálií produkoval kokosový olej.

Rastlinné oleje majú negatívny vplyv aj na duševné zdravie


Obavy z toxických chemikálií v rastlinných olejoch potvrdil aj výskum z Oxfordskej univerzity. „Kukuričný a slnečnicový olej mení ľudský mozog spôsobom, ktorý je tak vážny, ako zmena klímy,“ tvrdí oxfordský emeritný profesor neurovedy John Stein. Rastlinné oleje sú totiž bohaté na omega 6 kyseliny, ktoré akoby vytláčajú z mozgu omega 3 mastné kyseliny. Podľa profesora nedostatok omega 3 prispieva k rastúcim problémom v oblasti duševného zdravia a dyslexie.

Ak teda nechcete prijímať s jedlom aj nebezpečné chemikálie, vyžeňte z kuchyne rastlinné oleje a nahraďte ich maslom, masťou, kokosovým a olivovým olejom.

Zdroj: telegraph.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Toto je 16 málo známych faktov o ľavákoch. Viete o nich?
Žena, ktorej sa zjavovala Panna Mária: Zachytiť jej krásu je nemožné
Highlighty týždňa: Najočakávanejšia vianočná reklama je na svete
Rozišli ste sa s partnerom? Poradíme vám, ako sa s tým vyrovnať
Roztržití ľudia sú v podstate géniovia. Tvrdia psychológovia

Komentáre