Zdravie

Ochráňte svoju plodnosť. Poradíme vám ako

"Ako starnete, šanca počať potomka je stále nižšia. Mnoho žien to vie, no materstvo odkladá v obavách, že nebudú dobré matky alebo že ešte nenašli toho pravého. Zatiaľ si však môžu chrániť svoje šance."

Zuzana Lobotková, 23. novembra 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Ženy sa snažia zladiť kariéru, budovanie vysnívanej domácnosti, plnenie snov a túžbu po rodinnom živote. A tak sa stávajú matkami v čoraz vyššom veku. Teda ak sa im to podarí – často s veľkou námahou a so stresom. Tu je pár rád, ako sa postarať o to, aby vás tehotenstvo zoširoka neobchádzalo.

Bez pohlavne prenosných chorôb


Odhaduje sa, že štvrtina všetkých porúch plodnosti je spôsobená účinkami pohlavne prenosných chorôb. Napríklad chlamýdie môžu v tele prebývať kompletne nezistené, bez príznakov a nakoniec zablokovať vajcovody, ak nie sú včas diagnostikované a liečené. Ak teda máte styk s partnerom, s ktorým nechcete mať deti, používajte kondóm. To je najlepší spôsob ochrany pred pohlavne prenosnými chorobami. Pravidelné testy zas budú znamenať, že ak máte v tele chorobu, liečba príde včas a problém sa nevyvinie do niečoho vážnejšieho.

Prestaňte fajčiť


Fajčenie predstavuje 13 percent príčin svetovej neplodnosti a kvôli nemu zostarnete z hľadiska plodnosti o desať rokov. V mladosti na to asi nemyslíte, ale fajčiarky sú o 30 percent menej plodné než nefajčiarky a otehotnenie im trvá podstatne dlhšie. Ovplyvnená je funkcia vaječníkov aj sliznice maternice, ktorá je časom čoraz tenšia. Fajčiarkam aj menopauza začína v priemere o tri roky skôr.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

A čo akupunktúra?


Akupunktúra má regulačný účinok na telo, zahŕňa to aj prietok krvi v panvovej oblasti. Z tohto dôvodu je voľbou číslo jedna v holistickej liečbe neplodnosti. Výskum ukázal, že je účinná pre zlepšenie výsledkov umelého oplodnenia, stimuluje ovuláciu u žien, ktoré neovulujú a zmierňuje menštruačné bolesti. Rovnako môže za vyplavenie endorfínov v tele. A keď ste šťastné a v pohode, otehotnenie nie je tak problematické.

Vyvážená strava a stop alkoholu


Udržujte telesný tuk v šachu - ani príliš nízky, ani príliš vysoký. Snažte sa začleniť pravidelné cvičenie do svojho denného režimu a pozorne sledujte svoju stravu. Vyhnite sa spracovaným potravinám a cukru, stravu konzumujte v tak prirodzenom stave, ako sa len dá. Obézne ženy môžu mať príliš veľa estrogénu v dôsledku množstva telesného tuku, čo prispieva k problémom s plodnosťou. Málo tuku zas zastavuje ovuláciu. Do stravy začleňte zdravé tuky – za studena lisované oleje, tučné ryby, zeleninu a strukoviny.

Alkoholu sa vzdajte úplne alebo nájdite kompromis, pri ktorom si dovolíte príležitostné pitie. Keď už otehotniete, alkohol by ste mali vylúčiť. Nárazové pitie v mladom veku môže byť tiež faktorom, ktorý prispieva k menštruačným nezrovnalostiam a gynekologickým problémom. Treba to mať na mysli.

Porozumejte svojej plodnosti


Pochopte svoje telo a svoje cykly. Menštruácia je len vonkajší znak plodnosti, skôr pripomienka, že keď tam nie je, je problém. Pochopením cyklu sa teda dozviete mnoho vecí aj o svojom celkovom zdraví. Veľa vám vie napovedať aj rodinná gynekologická anamnéza, kedy mala vaša matka menopauzu, či mala zdravotné problémy a podobne.
Zdroj: dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Muž si zo žartu spravil tehotenský test. Bol pozitívny
Šampanské pomáha zlepšovať pamäť
Predčasná ejakulácia nie je pravá choroba
Austrálski vedci objavili v Galaxii dosiaľ najstaršie známe hviezdy

Komentáre