Zdravie

Radi si cez víkend pospíte? Nerobte to

"Ostať dlhšie v posteli znamená hazardovanie so zdravím. "

Zuzana Onufer, 27. novembra 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Mnohí z nás sa tešia na víkend nielen pre oddych od práce, ale aj preto, že si môžu dlhšie pospať. Nezobudiť sa na budík, ale príjemne si leňošiť v posteli, je skvelým začiatkom dňa. Vedci však najnovšie varujú, že zmena v čase vstávania negatívne vplýva na naše zdravie.

Už dlhšiu dobu je známe, že zamestnanci, ktorí pracujú striedavo na denné a nočné zmeny majú väčšiu pravdepodobnosť prepuknutia srdcových chorôb a cukrovky, ako zamestnanci s pravidelným denným pracovným časom. Zmenoví pracovníci sú totiž vystavení neustálemu narúšaniu biorytmu, čo negatívne vplýva na ich zdravie.

V najnovšej štúdii na University of Pittsburgh v USA bolo zistené, že nesúlad v oblasti spánku zvyšuje hladinu tukov v krvi a znižuje obsah zlúčeniny, ktorá zodpovedá za znižovanie hladiny cukru v krvi. Výskum bol publikovaný v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Čím väčší nesúlad, tým väčšie problémy


Vedci skúmali skupinu 447 mužov a žien vo veku 30 až 54 rokov. Každý z nich pracoval minimálne 25 hodín týždenne mimo svojho domova. Monitorovaní boli 24 hodín denne prostredníctvom náramku, ktorý sledoval ich pohyb a spánok počas jedného týždňa.

Výskum ukázal, že účastníci, ktorí mali väčší nesúlad medzi dobou vstávania cez pracovný týždeň a cez voľné dni, mali horší profil cholesterolu, menšiu hladinu inzulínu, väčší obvod pása a vyšší index telesnej hmotnosti ako účastníci s pravidelným spánkovým rytmom.

„Naša štúdia poukázala, že nevyváženosť medzi prirodzeným biorytmom človeka a jeho spánkovými plánmi vytvára predpoklad na prepuknutie viacerých chorôb,“ uviedla Dr. Patricia Wong, z University of Pittsburgh pre dailymail. "Toto je prvá štúdia, ktorá ukazuje, že dokonca aj medzi zdravými dennými pracujúcimi, ktorí prekonali menej extrémny nesúlad v ich spánkovom rytme, ako ich zmenoví kolegovia, môže toto viesť k metabolickým problémom. Konkrétne prispieť k rozvoju obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení,“ dodáva.

Tak čo, máte ešte chuť si cez víkend dlhšie pospať?

ODPORÚČAME AJ:
Dve hrste vlašských orechov vás ochránia pred infarktom
Antibiotiká treba doužívať v celej dávke, aj keď sa cítite lepšie
Ochráňte svoju plodnosť. Poradíme vám ako
Ročne zjeme asi 34 kíl cukru, jeho obmedzenie zníži riziko cukrovky

Komentáre