Zdravie

Dve hrste vlašských orechov vás ochránia pred infarktom

"Vlašské orechy by ste mali jesť denne. Dokážu vás totiž ochrániť pred srdcovými chorobami a vysokým cholesterolom."

Zuzana Lobotková, 25. novembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Orechy obsahujú dôležité živiny, ako sú nenasýtené tuky, bielkoviny, vitamíny a minerály. Doktor Michael Falk pre dailymail.co.uk povedal: „Naše výsledky ďalej podporujú rastúcu skupinu tvrdení, že vlašské orechy môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vlašské orechy sú jedinou potravinou, ktorá poskytuje veľké množstvo Alfa-linolénovej (ALA) kyseliny, čo je omega-3 mastná kyselina v rastlinnej forme.“

Vedci zistili, že vlašské orechy sú účinné pri znižovaní celkového cholesterolu. Práve to je jeden z kľúčových faktorov na zhodnotenie osobného rizika kardiovaskulárnych ochorení. Zistenia ukazujú, že konzumácia najmenej dvoch porcií - dve hrste - vlašských orechov denne majú preukázateľné účinky.

Okrem toho, konzumácia orechov môže byť obzvlášť dôležitá pre zníženie rizika srdcových ochorení u ľudí s diabetom typu 2. Vedci si to overili na skupine dobrovoľníkov, ktorí do svojho bežného jedálnička zaradili aj orechy – v dávke od 5 do 100 gramov denne. Viac ako dvadsať rokov výskumu ukázalo, že orechy môžu pomôcť znížiť kardiovaskulárne rizikové faktory tým, že klesá zlý cholesterol o 9 až 16 percent a aj diastolický krvný tlak.

Orechy môžu znížiť hladinu celkového cholesterolu pri súčasnom zvýšení hladiny dobrého cholesterolu, znižuje zápal a zlepšuje arteriálne funkcie. Tieto faktory zásadným spôsobom prispievajú k riziku ochorenia srdca a ich zníženie je zásadný krok k zdravšiemu srdcu. Okrem poskytovania omega-3 mastných kyselín, vlašské orechy predstavujú tiež vhodný zdroj vlákniny a bielkovín. Tak si utekajte po svoje dve hrste.

ODPORÚČAME AJ:
Takto sa pitie čaju môže podpísať na vašich kostiach
Šampanské pomáha zlepšovať pamäť
Pozor na rastlinné oleje. Uvoľňujú sa z nich rakovinotvorné látky
Ponožky namočené do octu a iné domáce lieky

Komentáre