Zdravie

Môže byť tečenie z nosa prepojené s depresiou?

"Ľudia trpiaci sennou nádchou majú až štyrikrát väčšiu pravdepodobnosť na rozvoj duševných chorôb. "

Zuzana Lobotková, 27. novembra 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk
Vedci sa domnievajú, že zápal ciev a tkanív v tele v dôsledku alergickej reakcie na peľ má dlhodobo škodlivý účinok na mozog. Táto zápalová reakcia - príčina typických príznakov alergie, ako je kýchanie - je spôsob tela, ako sa snaží zbaviť spúšťačov alergie, napríklad peľu. Ale množia sa dôkazy, že trvalé vystavenie nízkej úrovni zápalu po dobu niekoľkých mesiacov, napríklad pri sezónnej sennej nádche, by neskôr mohlo mať závažné psychiatrické účinky.

Senná nádcha je zväčša sezónna a vrcholí počas neskorej jari a leta. Vedci skúmajú, či zápal môže vyvolať depresie, bipolárnu poruchu a schizofréniu. Vedci z Národnej Yang-Ming univerzity na Taiwane sa pozreli na takmer 10 000 teenagerov so sennou nádchou a 30 000 bez nej.

Obe skupiny sledovali takmer desať rokov a zaznamenali, koľkým diagnostikovali bipolárnu poruchu. To je stav charakterizovaný obdobím mánie, keď sa nedá sústrediť a sú problémy so spánkom, nasledované hlbokými depresiami. Pravdepodobnosť na rozvoj depresie alebo bipolárnej poruchy bola u alergikov až štyrikrát väčšia.

Skoršia dánska štúdia ukázala, že ľudia s alergiami, ako je senná nádcha, mali o 30 percent vyššie riziko samovrážd než tí, ktorí nemali alergie. Ale ako by niečo tak v podstate neškodné, ako nádcha, mohlo byť spojené s duševnou chorobou?

Vedci si nie sú úplne istí, ale je už známe, že pri akejkoľvek alergickej reakcii sa v mozgu objavia látky nazývané prezápalové cytokíny. Jedná sa o proteíny, ktoré potom vyvolávajú zápal a uvoľňovanie chemických látok v krvi, v snahe odplaviť „útočníkov“, ako je peľ. Zápal sa vyvíja, aby upozornil imunitný systém, že telo je pod útokom. Za normálnych okolností sa upokojí akonáhle je hrozba odstránená a zapálené tkanivo sa hojí.

Cytokíny môžu spôsobiť zníženie hladiny serotonínu v mozgu, ktorý sa nazýva aj chemikálie šťastia. Ich nízka hladina môže viesť k depresii. To by mohlo byť dôležitým vodítkom, prečo alergie vyvolávajú zápaly vedúce k psychiatrickým ochoreniam. Teraz vedci skúmajú, či protizápalové drogy mohli liečiť depresie.

V minulosti boli zápalové markery nájdené v krvi u pacientov s depresiou, ale ešte nie je dokázané, že zápaly sú prítomné aj v mozgu. Doktorka Valeria Mondellová, jedna z výskumníkov, uviedla, že preto, že zápal je prirodzená reakcia, a to do určitej úrovne môže chrániť mozog pred infekciou. Ale chronické zápaly môžu poškodiť mozgové bunky.
Zdroj: Dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Ponožky namočené do octu a iné domáce lieky
Toto je 16 málo známych faktov o ľavákoch. Viete o nich?
Nosíte aj vy v tele herpes? Pozor na dotyky
Na otravu oxidom uhoľnatým zomrie ročne asi 150 Slovákov

Komentáre