Zdravie

Nosíte aj vy v tele herpes? Pozor na dotyky

"Dve tretiny ľudí na celom svete majú v tele vírus, ktorý spôsobuje opary. Patríte k nim aj vy?"

Zuzana Lobotková, 9. novembra 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Tento vysoko infekčný vírus trápi viac ako 3,7 miliardy ľudí pod 50 rokov. Ide o typ herpes simplex vírus 1 (HSV-1), ktorý spôsobuje opary okolo úst. A ďalších 417 miliónov ľudí vo veku 17 až 49 rokov má inú formu ochorenia, HSV-2, ktorá je spojená vredmi okolo genitálií.

Pozor na dotyky


Svetová zdravotnícka organizácia teraz po prvý raz odhadla globálny výskyt tohto ochorenia. Hoci obaja vírusy môžu spôsobiť genitálny herpes, až doteraz bol HSV-2 pokladaný za častejšiu príčinu. Avšak, vírus HSV-1 spôsobuje genitálne herpesy predovšetkým v bohatých krajinách. Dôvodom je, že lepšia hygiena uchránila pred ochorením deti, takže sú viac v ohrození mladí sexuálne aktívni ľudia pri orálnom sexe.

Väčšina ľudí, ktorí sú infikovaní herpesovým vírusom, nikdy nespozoruje príznaky a prejavy. Vírus môže ležať ladom po celé roky a opakovane vyvolávať ochorenia, hormonálne zmeny, stres, únavu alebo zmeny v imunitnom systéme. V súčasnosti na tento vírus neexistuje žiaden liek.

Liek treba


Väčšina ľudí chytí HSV-1 v detstve, cez kontakt koža na kožu s infikovaným dospelým. Prenáša sa sekrétmi alebo ranami na koži, bozkávaním, používaním rovnakých predmetov, ako sú holiace strojčeky, kefky na zuby alebo príbor.

HSV-2 je obvykle prenášaný pohlavným stykom a môže zvýšiť riziko zachytenia a šírenia HIV, čo je ochorenie, ktoré spôsobuje AIDS. Spojitosť medzi HSV-1 a HIV je málo známa, no vírus môže viesť aj k vážnym komplikáciám, ako je encefalitída, vážne ochorenie spôsobujúce zápal mozgu.

Sammi Gottliebová, lekárka z WHO vyzvala k tomu, že treba čo najskôr vyvinúť vakcínu. Pre dailymail.co.uk uviedla: „Naozaj potrebujeme urýchliť vývoj vakcíny proti vírusu herpes simplex, a ak by zabránila rozvoju HSV-2 infekcie aj HSV-1, malo by to ďalekosiahle výhody.“ Lekári na vývoji vakcíny stále pracujú, tak ostáva len dúfať, že sa čoskoro pochvália úspechom.


Komentáre