Zdravie

Nová liečby by mohla zmierniť bolesť pri artritíde

"Drobné bublinky vytvorené vašimi vlastnými bunkami môžu predstavovať prelom v medicíne."

Zuzana Lobotková, 7. decembra 2015 8:00
Model kolenného kĺbu, ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Liečba na bublinovej báze, ktorá by mohla zmierniť bolestivú artritída a znížiť potrebu náhradných bedrových kĺbov, je v rukách britských vedcov. Založená je na drobných čiastočkách produkovaných bunkami na ochranu a opravu poškodených kĺbov. To by malo znamenať, že artritída bude znesiteľnejšia – znížia sa bolesti a zlepšia sa možnosti pohybu.

Lieky sa skrývajú v tele


Najkrajnejším spôsobom riešenia artritídy boli nákladné, bolestivé a zložité náhrady kolenných a bedrových kĺbov. Nádeje sa sústredia na drobné tekutinou naplnené bublinky – mikrovezikuly. Výskum na Queen Mary University of London ukázal, že hustá tekutina, ktorá obmýva kĺby ľudí trpiacich artritídou sú na tieto bublinky bohaté.

Sú plné bielkoviny zvanej Annexin A1, ktorá chráni chrupavku lemujúcu a obalujúcu kĺby ľudí s artritídou. V pokusoch na myšiach s artritídou im injekčne do tela aplikovali mikrovezikuly do škár v poškodenej chrupavke. Plus, artritída bola horšia u myší, ktoré mali menej mikrovezikúl, než je obvyklé.

Proteín môže dokonca opravovať škody. To je dôležité preto, že zatiaľ čo súčasné metódy liečby artritídy môžu zastaviť ďalšie poškodenie chrupavky, nemôžu opraviť škody, ktoré už boli napáchané. Mikrovezikuly sú produktom bielych krviniek, ktoré cestujú do artritických kĺbov v snahe obmedziť škody.

Za normálnych okolností nie sú prítomné v dostatočne vysokom počte na zastavenie choroby. Ale ak by mohli byť z krvi vyextrahované a vstreknuté späť do tela v koncentrovanej podobe, mohli by byť novým silným liekom.

Rýchla liečba?


Pacienti by mohli ísť do nemocnice len na deň, nechať si zobrať krv a z nej odfiltrovať mikrovezikuli pred tým, ako ich dostanú vstreknuté do kĺbov. Mauro Perrett, vedúci autor štúdie, pre dailymail.co.uk uviedol, že liečby by mohla byť dostupná už o päť rokov. Liečby by dokonca mohla byť účinná aj pri osteoartróze.

Obe diagnózy zahŕňajú deštrukciu chrupavky. Práve preto, ak by sa opotrebenie kĺbov odhalilo dostatočne skoro a nasadila by sa liečba, bolo by možné napraviť škody a odstrániť potrebu umelých kĺbov. Profesor Perrett hovorí: „Chrupavka bola dlho považovaná za nepreniknuteľnú pre bunky a ďalšie drobné stavebné jednotky, čo obmedzovalo možnosti terapie artritídy. K nášmu prekvapeniu sme teraz zistili, že vačky uvoľňované z bielych krviniek môžu „cestovať“ do chrupavky a dodávať svoj náklad, ktorý má ochranný účinok na chrupavku postihnutú artritídou.“

Zdravé a neporušené kĺby, menej bolestí a obmedzení, zlepšenie kvality života pre milióny ľudí, ktorí žijú s artritídou. Snáď táto forma liečby naozaj zafunguje.

ODPORÚČAME AJ:
Takto sa pitie čaju môže podpísať na vašich kostiach
Chrípková sezóna začína: Vieme, ako sa jej vyhnúť
Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz
Sedem vecí, ktoré ste o mozgu netušili

Komentáre