Zdravie

Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz

"Trápia vás kolená? Vŕzgajú, bolia, protestujú pri pohybe. Objavila sa však nová možnosť, ako tento problém riešiť. Pochádza z prírody a možno vás naozaj prekvapí."

Zuzana Lobotková, 13. júla 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Koniec natierania krémami, ktoré majú zázračne pomôcť? Osteoartrózu totiž len tak neporazíte. Vedci to najnovšie skúšajú so špeciálnymi implantátmi. Do kolien vkladajú vlákna vytvorené priadkami.

Zbohom umelým kĺbom?


Vlákna z kukiel priadok vám môžu pripadať ako jemný a krehký materiál. Ale implantáty, ktoré z nich lekári skúšajú vyrobiť, môžu naozaj pomôcť pri osteoartróze. Poškodené kolenné kĺby by podľa dailymail.co.uk mali opraviť poškodené kĺby.

Červy priadok produkujú vlákna 25-krát silnejšie ako vysokopevnostná oceľ, a to ponúka lekárom ďalší spôsob v boji proti opotrebeniu kĺbov. To totiž vedie k erózii hladkej chrupavky okolo kolenných kĺbov. Toto hladké tkanivo je nevyhnutné pre hladký pohyb a akékoľvek poškodenie môže vyvolať bolesť, zápal a stratu pohyblivosti.
Liečba pomocou vlákien priadok by mohla predstavovať skorú intervenciu, ktorou lekári predídu artritíde. Starnutie obyvateľstva, obezita a zvyšovanie športovej činnosti znamená, že každoročne pribúdajú ľudia s umelými kolennými kĺbmi.

Liečba z farmy


Niť je pozbieraná z 30 milimetrov dlhých zámotkov pestovaných na hodvábnych farmách. Fibroín extrahovaný z hodvábnych vlákien sa následne spája s vodnými časticami. Po dokončení sa implantáty skladajú z 15 percent z fibroínu a z 85 percent z vody. To vytvára silný pružný materiál, ktorý môže byť v tvare chrupavky, dokonca individuálny podľa kolien.

Chirurgovia sú ochotní vymeniť roztrhané alebo opotrebované chrupavky kolenného kĺbu za úplnú náhradu kolenného kĺbu u pacientov vo veku do 60 rokov, pretože protetické implantáty majú tendenciu sa opotrebovať počas 10 až 15 rokoch u mladých, aktívnejších jednotlivcov. Okrem toho, náhrada kolenného kĺbu je veľká operácia zahŕňajúca veľký rez. Navyše implantáty nie sú vždy tak úspešné ako pôvodné kĺby.

Ortopedička Ashley Blomová hovorí: „Máme veľa mladých ľudí s problémami s kolenami v dôsledku opotrebovanej alebo natrhnutej kolennej chrupavky, kvôli čomu nemôžu viesť aktívny život. Snažíme sa robiť maximum tým, že zachovávame z chrupavky čo sa dá. Ale veľmi často sa musia vyrovnať so zníženou pohyblivosťou a skorým nástupom osteoartrózy.“

Pomôžu mladým


Lekári sa týmto novým objavom snažia pomôcť hlavne mladým ľuďom, ktorí utrpeli športové zranenia kolien a čaká ich skorý nástup atritídy. Implantát môže pomôcť zabrániť zhoršeniu kondície kolennému kĺbu. Cieľom je odvrátiť nutnosť náhrady kolena úplne.

Prvé pokusy prebiehajú na menisku, ktorý tlmí nárazy kolien. Táto chrupavka je v hornej časti holennej kosti. Môže byť zničená počas športovej činnosti a niekedy môže vyžadovať až chirurgické odstránenie, čo spôsobuje nestabilitu a mnoho komplikácií. Medzi ne patrí poškodenie kĺbovej chrupavky, a teda urýchlenie osteoartrózy.

V laboratóriu vedci implantujú vlákna do chrupavky, pričom nedochádza k operačnému odstráneniu chrupavky. Cieľom je posilniť to, čo prirodzene tvorí koleno. Zotavenie z operácie kvôli náhradnému kĺbu môže trvať od šiestich mesiacov do jedného roka a pacienti často čelia komplikáciám. Ak pôjdu testy dobre, nové implantáty by mohli byť dostupné do dvoch rokov. A teda aj rýchlejšie hojenie a prevencia vážnejších problémov s kolenami.

ODPORÚČAME AJ:
Skúste si kýchnuť s otvorenými očami. Je to vôbec možné?
Ako spracúvajú bolesť muži a ako ženy?
Predmenštruačný syndróm? Bojujte proti nemu syrom
Zmení státie váš spôsob práce? Vyskúšajte to
Desať dôvodov, prečo sú banány zázračným ovocím

Komentáre