Zdravie

Desať dôvodov, prečo sú banány zázračným ovocím

"Kedysi sa na ne stáli rady a jedli sme ich iba na Vianoce. Dnes sú bežne dostupné, avšak o ich zázračných účinkoch málokto tuší. "

Zuzana Onufer, 5. júla 2015 13:00
Na archívnej snímke spevák britskej rockovej skupiny Deep Purple Ian Gillan pózuje so strapcom banánov na hlave pred prvýn vystúpením skupiny v Číne v rámci turné pod názvom Bananas v roku 2004. Foto: TASR/AP
Lekárne ponúkajú desiatky liekov na jedno ochorenie. Ako by sa vám páčilo dať si jedno ovocie na viacero chorôb? Možno tomu nebudete veriť, ale takýmto zázračným ovocím je banán. Tu je 10 dôvodov, prečo sú banány to najlepšie, čo si môžete z potravín odniesť.

1. Čaká vás náročné cvičenie a vy rozmýšľate, akú energetickú tyčinku alebo nápoj zvoliť? Dajte si dva banány a nabijú vás dostatkom energie až na 90 minút.

2. Banánmi môžete účinne bojovať proti depresii. Obsahujú totiž proteín nazývaný tryptofán, ktorý sa v tele premieňa na serotonín. Ten vám pomôže uvoľniť sa a cítiť sa šťastne.

3. Banány obsahujú vitamín B6, ktorý reguluje hladinu glukózy v krvi. Okrem toho vám zabezpečí aj dobrú náladu.

4. Pomocou vitamínu B6 bojujete aj proti stresu v práci alebo v osobnom živote. Banány vám pomôžu ostať nad vecou a nestratiť nervy.

5. Máte vysoký krvný tlak a hrozí vám mŕtvica? Dajte si banán. Ovocie má totiž
vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka. A to je ideálna kombinácia, ktorá vám pomôže udržať si obe hrozby ďalej od tela.

6. Banány vás zachránia aj pri pálení záhy. Majú v sebe prirodzený antacid, ktorý neutralizuje žalúdočnú kyselinu.

7. Banány sú bohaté na vlákninu. Pomôžu vám tak regulovať pohyby čriev a zaistiť pravidelné vyprázdňovanie.

8. Učíte sa na dôležité skúšky? Natlačte sa okrem vedomostí aj banánmi. Draslík obsiahnutý v ovocí vám naštartuje mozgovú aktivitu a pomôže lepšie sa sústrediť.

9. Na zahodenie nie je ani banánová šupka. Ak vás poštípu komáre, priložte si vnútro šupky na postihnuté miesta a uľaví sa vám.

10. Banány sú fakt skvelé. Preukázateľne totiž pomáhajú zmierniť aj príznaky opice po bujarej noci.

Takže šup šup do obchodu, aby ste ich mali v zásobe, keď na vás bude číhať niektorá z chorôb, komáre, alebo sa len chystáte na večierok.
Zdroj: omgfacts.com

ODPORÚČAME AJ:
Predmenštruačný syndróm? Bojujte proti nemu syrom
Chcete spáliť tuk? Dajte si bobuľové ovocie
Vedci vypestovali prsník v miske
Žihľavka nie je len kožným problémom, naznačuje poruchu imunity

Komentáre