Zdravie

Chcete spáliť tuk? Dajte si bobuľové ovocie

"Jahody, maliny, ríbezle a iné bobuľové ovocie. Chutné a zdravé. Okrem vitamínov a antioxidantov je tu však niečo viac, čo vám prinesú. "

Zuzana Lobotková, 1. júla 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Svätopluk Písecký
Dva alebo tri porcie bobuľového ovocia denne môžu premeniť prebytočné mäkké tukové tkanivo na kalórie spaľujúci hnedý tuk. Dobrá správa je, že tak pôsobí aj červené víno. Strava, ktorá obsahuje resveratrol - nájdený vo väčšine bobuľového ovocia a v hrozne - by mohol pomôcť v boji proti obezite.

Koľko resveratrolu by ste mali denne prijať?


Vedci z Washington State University v USA odporúčajú dennú dávku 340 gramov pre dospelého jedinca. Odskúšali to na myšiach, ktorým podávali resvetatrol. Aj napriek vysokému obsahu tuku v strave tieto myši nadobudli až o 40 percent nižšiu hmotnosť ako zvieratá, ktorým túto látku nepodávali.

Myši boli schopné zmeniť svoj prebytočný biely tuk na aktívny hnedý tuk, ktorý znižuje prírastok na hmotnosti spaľovaním kalórií. Aj iné polyfenolové látky z ovocia môžu takto pôsobiť. Profesor Olovo Min Du pre dailymail.co.uk povedal: „Polyfenoly v ovocí, vrátane resveratrolu, zvyšujú expresiu génu, ktorý zvyšuje oxidáciu tukov v potrave, takže telo nebude preťažené. Menia biely tuk na hnedý, ktorý spaľuje tuky, aby udržal telo v rovnováhe. Pomáha teda v prevencii obezity a metabolických dysfunkciách.“

Čučoriedky, jahody, maliny, hrozno a jablká sú obzvlášť bohaté na tieto prospešné látky. A naozaj stačí 340 gramov denne. Resveratrol sa však dá nájsť aj v červenom víne, ako je merlot alebo cabernet sauvignon, hoci v menšom množstve než v hrozne.

ODPORÚČAME AJ:
Vedci vypestovali prsník v miske
Ak má dieťa pomalšie psychomotorické tempo, učiteľ to musí zohľadňovať
Tri chyby, ktoré robíte s kontaktnými šošovkami
Prekyslený žalúdok: Vyvarujte sa týchto chýb a nebudete mať problém

Komentáre