Zdravie

Tri chyby, ktoré robíte s kontaktnými šošovkami

"Kontaktné šošovky sú pohodlné riešenie pre tých, ktorí nechcú nosiť okuliare. Netreba si neustále čistiť sklíčka a nebránia vám v aktívnom životnom štýle. "

Zuzana Lobotková, 26. júna 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Je však niekoľko vecí, na ktoré si treba pri šošovkách dávať pozor. Ak ste pravidelným nositeľom kontaktných šošoviek, pravdepodobne ste už počuli varovania, aké zdravotné riziká so sebou prináša nesprávna manipulácia. Ak ich nosíte pridlho, spíte s nimi, nečistíte ich správne alebo len zriedkavo. Práve tieto chyby spôsobujú, že ľudia so šošovkami majú často v očiach hneď niekoľko typov baktérií, vrátane jedného druhu, ktorý má na svedomí očné vredy.

Očistite si ruky, potom šošovky


Očný lekár Steven Shanbom pre time.com uviedol niekoľko vecí, na ktoré si treba dať pozor. Prvou z nich je hygiena rúk. Dôkladne si ich umyte pred akýmkoľvek kontaktom so šošovkami. Samozrejme, s mydlom. Následne môžete šošovky z očí vybrať a v dlani opláchnuť čistiacim roztokom na šošovky. Jemne ich pretrite aj prstami, ešte kým je v nich roztok. Takto ich dôkladnejšie očistíte.

Meňte ich


Počuli ste už o jednorazových kontaktných šošovkách? Mohli by byť ideálnym riešením pre ľudí, ktorých nebaví náročná hygiena. Doktor Shanbom vidí práve tieto šošovky ako spôsob, ako predísť problémom s baktériami. Každý deň nová sada šošoviek a nemusíte sa báť množstva baktérií, ktoré ohrozujú vaše oči.

Doprajte im odpočinok


Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť zápalom očí aj vážnejším zdravotným problémom, je striedať šošovky s okuliarmi. Šošovky noste do práce, na šport a podobne, okuliare zas používajte počas voľných dní, keď ste doma a nebudú vás obmedzovať. Odborníci odporúčajú mať šošovky v očiach maximálne dvanásť až štrnásť hodín denne. A rozhodne s nimi nikdy neplávať, pretože aj voda v bazéne sa hemží baktériami čakajúcimi na vaše oči.

Rozhodne starostlivosť o svoje oči nezanedbávajte. Spomenuté pravidlá nie sú náročné na dodržiavanie a spolu s preventívnymi prehliadkami u očného lekára vám pomôžu uchrániť zrak, jeden z najdôležitejších zmyslov.


ODPORÚČAME AJ:
Súži vás menopauza? Pomôžte si paradajkovou šťavou
Nesiete v sebe gén mladnutia?
Chráňte svoje deti: Ich pokožka sa slnku sama bráni iba päť minút
Prekyslený žalúdok: Vyvarujte sa týchto chýb a nebudete mať problém
Zjedli by ste po pôrode placentu?

Komentáre