Zdravie

Súži vás menopauza? Pomôžte si paradajkovou šťavou

"Hormonálne zmeny pri menopauze so sebou prinášajú mnoho nepríjemných prejavov. A pritom ich môžete zmierniť pomerne jednoducho a chutne zároveň."

Zuzana Lobotková, 17. júna 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Paradajková šťava v sebe obsahuje látky, ktoré pôsobia podobne ako hormón estrogén. Už pohár paradajkovej šťavy denne by mohol pomôcť zmierniť príznaky menopauzy.

Nakŕmte hormonálny zmätok


Ak vypijete 200 mililitrov paradajkovej šťavy dvakrát denne po dobu ôsmich týždňov, dôjde k zmierneniu symptómov, vrátane upokojenia cholesterolu a úzkostí. Nehovoriac o návaloch tepla a náladovosti. Navyše, ženy spália viac kalórií aj v pokojnom stave, zatiaľ čo ich hladina tukov v krvi klesala tiež. Chemické látky v paradajkovej šťavy, ako je gama-aminomaslová kyselina, pracujú v tele podobne ako hormón estrogén.

Vaše telo potrebuje každodennú istotu, že môže prejsť rôznymi fázami menopauzy. Tomu napomôže správny jedálniček – udrží organizmus v rovnováhe vďaka čomu sa vyvarujete stresu. Odborníci pre mirror.co.uk odporúčali dve diétne stratégie. Jednou z možností sú dve alebo tri výdatné jedlá bez občerstvenia, a druhou je päť alebo šesť menších jedál a niečo drobné k tomu.

Obe cesty ponúkajú vynikajúce úrovne základných živín zameraných na zmiernenie príznakov menopauzy a pri správnom zostavení jedál aj možnosť ubrániť sa narastajúcej váhe. Tuky sú dôležité, cukor a obilniny nie. Dlhoročné reči proti tukom sa ukázali ako neopodstatnené.

Stačí si vybrať zdravo. Tučné ryby, semienka a orechy vám dodajú omega-3-mastné kyseliny. Olivy, olivový olej, orechy a avokádo sú rovnako zdravé. Tieto tuky nespôsobujú zdravotné ťažkosti, skôr naopak. Chránia pred rizikom kardiovaskulárnych ochorení. A aj pred strašiakom menom menopauza.

ODPORÚČAME AJ:
Šesť absurdných mýtov o schizofrénii
Hrozí vám Alzheimerova choroba? Prezradí vám to spánok
Dvadsať prekvapivých spôsobov, ako si zlepšiť spánok
Negatívne myšlienky vás môžu zničiť. Zbavte sa ich
Skončí vaše manželstvo rozvodom? Takto choroby ovplyvňujú spolužitie

Komentáre