Zdravie

Skončí vaše manželstvo rozvodom? Takto choroby ovplyvňujú spolužitie

"Pri vstupe do manželstva si sľubujete, že spolu budete v zdraví, ale aj v chorobe. Realita je však často iná. "

Zuzana Lobotková, 25. marca 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Manželstvo s väčšou pravdepodobnosťou skončí rozvodom, ak ostane vážne chorá žena. Vedci to dokonca vyčíslili – k rozvodu dôjde s o šesť percent väčšou pravdepodobnosťou, než keby bola zdravá. Naopak, manželovo zdravie nezmenilo pravdepodobnosť rozvodu.

Choroba aj financie


V rámci štúdie vedci monitorovali 2701 manželských párov, a to takmer dvadsať rokov. Na začiatku štúdiu musel mať aspoň jeden z páru aspoň 51 rokov. Z týchto manželstiev 32 percent skončilo rozvodom a 24 percent smrťou jedného z partnerov. Rozvod bol častejší u mladších ľudí.

Doktorka Amelia Karrakerová z Iowa State University, ktorá štúdiu viedla, vysvetlila, že choroba sa často môže odraziť na partnerskom živote, pričom postihuje aj finančnú situáciu. Urýchľuje to rozvod. Napríklad, zdravý manžel je často primárny opatrovateľ a preberá výhradnú zodpovednosť za riadenie domácnosti, nielen za financie.

„Je rozdiel, či ste príliš chorý na to, aby ste uvarili večeru, alebo potrebujete niekoho, aby vás živil. Mení to dynamiku v manželstve a finančné napätie je hlavným prediktorom rozvodu,“ vyjadrila sa doktorka Karrakerová. Kvalita poskytovania starostlivosti je tiež významným faktorom.

Chýba im len kontakt?


Manželky sú väčšinou menej spokojné so starostlivosťou zo strany manželov. „Skúsenosť so smrťou môže spôsobiť, že ľudia prehodnocujú, čo je v ich živote dôležité. Je možné, že ženy si hovoria, že sa o ne muž zle stará, a teda nie sú spokojné vo vzťahu. Radšej by zrazu boli samy, než v zlom manželstve,“ popisuje problém Karrakerová.

Iné štúdie ukázali, že manželské páry majú lepšie fyzické a duševné zdravie. Iróniou je, že výskum doktorky Karrakerovej ukazuje, že počas choroby si ženy môžu uvedomiť nevýhody manželstva. Ide však o celkovú zraniteľnosť chorých ľudí v spoločnosti. Je u nich zvýšené riziko depresií, úzkosti, a teda aj rozvodu.

Choroba znamená obmedzený sociálny kontakt. Môže byť práve ten príčinou negatívneho zmýšľania o vzťahu, v ktorom sa ženy nachádzajú? A čo je teda príčinou rozvodu u chorých párov, kde je jeden z partnerov vážne chorý – finančné problémy alebo osamelosť? To je zrejme individuálne.

ODPORÚČAME AJ:
Jedlo vás nemusí len zasýtiť. Pozor na civilizačné ochorenia
Správna vôňa vám môže zabezpečiť úspech a sympatie u iných ľudí
Zlepšite kvalitu vášho spánku. Poradíme vám ako
Tri litre vody denne? Musia s tým súhlasiť vaše obličky
Alergie útočia. Ako proti nim bojovať?

Komentáre