Zdravie

Správna vôňa vám môže zabezpečiť úspech a sympatie u iných ľudí

"Dôvera sa buduje ťažko. Máme však pre vás malý tip – ak sa chcete ľuďom zapáčiť, stavte na vôňu levandule. "

Zuzana Lobotková, 23. marca 2015 8:00
Kvety nás dokážu svojou vôňou prekvapiť. Foto: Webmagazin.sk
Výskumní pracovníci v Holandsku pod vedením psychológa Lorenza Colzata odhalili, že ako budeme reagovať na ľudí, nie je závislé len na našich vzťahoch. Podstatným faktorom je aj životné prostredie. Už skoršie štúdie ukázali, že prosociálne správanie, ako je zdvihnutie padnutých vecí to zeme, je častejšie, ak sú vo vzduchu prítomné príjemné vône.

Ovláda nás teda náš nos?


Výskumníci chceli ďalej otestovať teóriu, že vône ovplyvňujú správanie. Vymysleli teda hru na dôveru, pri ktorej miestnosť doplnili jednou z dvoch vôní – levanduľovou, ktorá je považovaná za upokojujúcu, a mätovou, ktorá sa spája s bdelosťou a energiou. V miestnostiach teda boli éterické oleje, vonné sviečky a 90 dospelých dobrovoľníkov.

Hra na dôveru bola zostavená na meranie úrovne dôvery. Jednej osobe zverili peniaze, pričom si ich môže nechať alebo poskytnúť niekomu ďalšiemu. Ak sa podelí, zisky sa strojnásobia a obdarovaný človek sa môže rozhodnúť, či dá časť ziskov prvému majiteľovi peňazí, alebo si ich nechá len sám pre seba. Dôvera Hra je skúška výskumníci správanie používajú na meranie úrovne dôvery.

Levanduľa otvára peňaženku


Bez toho aby bolo povedané, že dôjde k zmene vône, akonáhle ľudia zacítili levanduľu, darovali oveľa viac peňazí, než keď cítili mätu alebo vôbec nič. „Levanduľa má tento účinok, pretože upokojuje,“ povedala spoluautorka štúdie a kognitívna psychologička Lorenza Colzatová.Táto hypotéza sa opiera o skutočnosť, že z anatomického hľadiska je čuchový nerv pripojený k mediálnej prefrontálnej kôre - oblasti mozgu, ktorá kontroluje, ako dôverujeme druhým.“

Ak teda chcete viesť úspešné obchodné rokovania, mať príjemný pracovný alebo rodinný život, cesta je jednoduchá. Stačí trocha levandule. Čuch sa už o dôveru postará.

ODPORÚČAME AJ:
Cestovateľ Miroslav Zikmund prichádza s dokumentom Století
Držiteľka Krištáľového krídla Magdaléna Rovňáková žije hudbou
Osem dôvodov, prečo je skvelé byť dvadsiatnikom
Speváčka Lenny vydáva nový singel Bones
Získala štyri tituly MISS: Denisa Vyšňovská prevalcovala súperky

Komentáre